fbpx

Apró lépések egészségünk megőrzéséért, hiszen a szépség az egészségnél kezdődik

A túlhajszolt mindennapokban gyakran előfordul, hogy a mindennapi teendők mellett, megfeledkezünk saját magunkról, lelki és testi egészségünk megőrzéséről. Gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy a magyar, a székely ember egyáltalán gondol-e arra, hogy egészségét megőrizze? Tudatosul-e bennünk, hogy ha egészségesebben élnénk, akkor öregkorban őszhajjal, de mosolygós arccal ülhetnénk ki a kapu elé a legelőről hazatérő, kolompoló tehéncsordát nézni. Bölcsen kiértékelni, melyik tehén tőgyéből ömlik majd több tej a sajtárba, az a tej ízletes-e, gondos istállóban száll-e meg a jámbor állat, ahonnan a gazdasszony majd beviszi a habos tejet. Ennél a friss tejnél egyetlen üzletben árusított tej sem ízletesebb. https://www.youtube.com/watch?v=6rZZyP6WwaY

Talán ez lenne az első kis lépés az egészséges életmód megőrzéséhez. Egészségünkért megéri dolgozni, kertjeinkben magvakat ültetni, figyelni, ahogy a kis magvakból termés lesz; kotló alá tojást tenni és várni, amíg a kiscsibék felnőnek.

Igen, nem mindenkinek van lehetősége kertészkedni, házi állatokat tartani, de ennek ellenére fontos, hogy figyeljünk az egészséges táplálkozásra, az egészséges életmód kialakításra. A telített szénhidrátok és cukros ételek, italok helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket, táplálkozzunk minél változatosabban. A tavasz beköszöntével lehetőségünk adódik friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, amely során a szervezetünk megfelelő vitaminadaghoz juthat.  http://www.szekelytermekek.hu/?age-verified=11185b0c5d

Az egészséges táplálkozás mellett, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadék fogyasztásra is. A folyadék mindamellett, hogy hidratál, segíti a véráramlást, amely kiemelten fontos minden korosztály számára. Ajánlott minimum napi két liter vizet, gyógynövényekből készült teát fogyasztani, mert jót tesz a bőrnek és az agynak egyaránt.

Vezessük be mindennapi programjainkba a sportot. A rendszeres sport javítja erőnlétünket, mentális egészségünket, növeli a koncentrációs készségünket, segít az alvászavar leküzdésében. Tartsuk mindig szem előtt, hogy egészségért minden megtett kilométer, mozgásforma számít.

Ha egészséges életvitelről beszélünk, ki kell emelnünk az orvosi vizsgálatok, általános egészségügyi szűrések fontosságát. Kérjünk vérvételre beutalót a családorvostól, méressük meg vérnyomásunkat, vércukorszintet, vegyünk részt szűrő vizsgálatokon, szemvizsgálatokon, látogassunk el fogorvosunkhoz, hiszen bármilyen egészségügyi probléma könnyebben kezelhető, ha időben diagnosztizálják.

A fent említett egészségmegőrző tippek mellett fontos a gyógynövények, fűszernövények használatára is odafigyelni. Ezek begyűjtésére, szárítására egész évben lehetőség adódik. https://www.gyszt.hu/hu/gyogynoveny-katalogus  A begyűjtést összeköthetjük családi programokkal, gyerekeinkkel ismertethetjük a gyógynövények által nyújtott csodálatos világot. https://visitharghita.com/

 „Fűben, fában orvosság”, tartotta a néphit s a nemzedékről nemzedékre hagyományként megőrzött tapasztalatok, gyakorlatok mindmáig nagyon gazdag lehetőséget nyújtanak egészségünk megőrzésének céljából. Őrizzük meg tehát testi és lelki egészségünket, hiszen az igazi szépség az egészségnél kezdődik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.