fbpx

Csíkszeredában is megalakult a központi hegyvidéki bizottság, amely hét megye intézményeit fogja össze

Borboly Csaba: akik itt élnek, tudják a legjobban hogyan fejleszthető a térség

Csíkszeredában alakult meg a Keleti-Kárpátok központi hegyvidéki munkacsoportja, amely Hargita, Maros, Kovászna, Szucsáva, Beszterce-Nasszód, Neamț és Bákó 181 közigazgatási egységét fogja össze. A hegyvidékre vonatkozó törvénykezés alapján országosan 9 ilyen konzultatív bizottságot hoznak létre. A csíkszeredai megyeházán, május 18-án, szerdán alakult meg a negyedik bizottság.

–            Hargita megye 65 közigazgatási egysége van besorolva hegyvidéki területnek, ezért is örültünk a kezdeményezésnek, még akkor is ha több mint tíz évet vártunk rá. Mi, akik itt élünk tudjuk a legjobban, hogyan fejleszthető a térség. Hargita megye hegyvidéki fejlesztéseihez vannak terveink, javaslataink. A pénzügyi eszközök és a hatáskörök hiányoznak. A konzultatív testülettől konkrét elvárásaink vannak a hegyvidéki gazdálkodás fenntartható fejlesztésére, és a biodiverzitás megőrzésében várunk megoldásokat. Főként a medvepopuláció szabályozása és az emberiélet megvédése mentén. Megyében jelenleg is vannak működő együttműködéseink, szövetkezeteink. Forrás, és hatáskörök hiányában azonban a sok jó megoldás mellett kétszer annyi akadályba ütközünk. Bízom benne a ma megalakult bizottság kialakít egy párbeszédet a Bukarest és a helyi igények között, közelebb kerülnek a döntések a helyi igényekhez – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, reményét fejezte ki, hogy a hét megye intézményeinek összefogása és együttműködése értéket és minőséget fog eredményezni a hegyvidéki lakók életében.

A hét megye képviselőit köszöntötte Aurel Simion, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára is, aki a hegyvidéki besorolás lehetőségeiről beszélt, arra ösztönözve a jelenlevőket, hogy minél nagyobb mértékben használják ki és fordítsák javukra. Úttörő projektnek nevezte e kezdeményezést Hargita Megye számára, mivel szinte százszázalékban hegyvidéknek számit megyénk.

Veronica Țaran Baciu, az Országos Hegyvidéki Ügynökség vezérigazgatója részletezte a kilenc bizottság megalakulása utáni lépéseket, az országos hegyvidéki tanács megalakulását illetően. Hangsúlyozta a konzultatív bizottságok szerepét, miszerint cél az, hogy felmérjék az adott térség gondjait, beazonosítsák az itt élő közösségek igényeit, és ami a legfontosabb, hogy megoldásokat találjanak a felmerülő problémákra. A megfogalmazott leglényegesebb cél az, hogy növelni kell a hegyvidéken élő lakosság életszínvonalát.

A bizottság alakuló ülésén elfogadták az alapszabályzatot, megválasztották a vezetőséget is, az elnöki tisztséget Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója tölti be, alelnök Florin Sinescu, Szucsáva megye alprefektusa.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.