fbpx

Átadták a felújított csíkszentgyörgyi óvodaépületet

Helyi erőből újult meg a csíkszentgyörgyi Háromtízes óvoda közel 150 éves épülete, amelynek avatóját november 20-án, vasárnap tartották. A 900 ezer lej értékű beruházás nyomán az épületben helyet kap egy orvosi rendelő, gyógyszertár és Márton Ferenc képzőművész, a falu neves szülöttje emlékszobája is.

Az ünnepi eseményen beszédet mondott György József polgármester, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Tánczos Barna szenátor és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy a község valamennyi településére odafigyelnek, és mindenütt a prioritások szerint dolgoznak, így jogos igénynek tettek eleget e létesítmény esetében is. Tánczos Barna a térség számára fontos megvalósításnak nevezte a csíkszentgyörgyi óvodát, és kifejezte reményét, hogy megtelik gyermekkel. Kelemen Hunor szerint akkor van egy nemzetnek, egy közösségnek jövője, ha beruház az oktatásba és képes talpon maradni.

– Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk mi is talpon maradni: összefogással, munkával, türelemmel és hittel. Mert akkor is, amikor dühösek és csalódottak vagyunk, hiszünk és hittünk abban mindig, hogy ez a föld a miénk, és ezt a földet nem szabad hagyni, nem szabad feladni, itt építkezni kell, itt mindig jövőt kell építeni. Tudja a mi nemzedékünk is, honnan jövünk, hol tartunk, és pontosan tudjuk, hogy hová akarunk eljutni – fejtette ki hozzátéve, hogy három hét múlva válaszút elé áll Románia, és választania kell a közösségnek is. – Meg kell mutatnunk, hogy száz esztendővel a centenárium után, minden törekvés ellenére itt vagyunk magyar emberekként, magyar közösségként. Ezt kell megmutatnunk december 11-én – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Borboly Csaba szerint az óvoda azért újult meg kizárólag helyi pénzből, mert az oktatási minisztérium évekig hitegette a helyieket.

– Ez is példa arra, hogy amikor másra nem számíthatunk, akkor saját erőből, összefogással kell megvalósítanunk, amit szeretnénk. Nem hagyhatjuk magunkat, zárnunk kell sorainkat: december 11-én erőt kell felmutatnunk, hogy Bukarestben ne tudjanak nélkülünk dönteni – mutatott rá arra biztatva a jelenlévőket, hogy továbbra is összefogásban, kalákában oldják meg a közösségi problémákat. – Csíkszentgyörgy község mindig is arról volt híres, hogy békésen, összefogással kerestek megoldásokat, és ebben kell együtt dolgoznunk a továbbiakban.

Az avatón szerepeltek a helybéli gyermekek, az épületet Pál Vilmos Barna alcsíki főesperes áldotta meg.

A helyszínen készült videók megtekinthetők a következő linken: https://www.instagram.com/borbolycsaba/

Csíkszereda, 2016. november 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.