fbpx

Új munkafelügyelőt keresnek a csicsói Olt-hídhoz

Az új, befejezés előtt álló csicsói Olt-híd forgalom előtti korlátozott megnyitásának lehetőségéről tartottak munkamegbeszélést a helyszínen szombaton, november 19-én a megbízó Hargita Megye Tanácsa és a kivitelező vállalkozás munkatársa a munkafelügyelővel és a szakértővel. Az október 26-i műszaki jelentésben előirányzottak megvalósítását ellenőrizték. A szakértő, Comisu Constantin-Claudiu iași-i egyetemi tanár november 23-ig készíti el jelentését, ám már a helyszínen elmondta megállapításait: az építő rendbe hozta a gyalogoskorlátot és a forgalmi biztonsági korlátot, a járdaszegélyt, az esővízlefolyót, valamint a tágulási rés szigetelését. A híd Csiba felőli felhajtóját rendbe kell tenni, és vissza kell helyezni a Csicsó felőli részen a betongerendákat. A hatból két betongerenda ugyanis eltörött, újra kellett önteni, illetve újra kellett készíteni a törtkő alapozást; a betongerendák vasazata is rendben van, állapította meg a szakértő.

Mivel a jelenlegi munkafelügyelő nem vállalja tovább a csicsói beruházást, a megyei tanácsnak sürgősen ki kell írnia a közbeszerzést egy új szolgáltató leszerződtetésére, erre a jövő héten már esély nyílik. A megyei tanács jogászai szerint nincs jogalapja a felügyeletet ellátó Konzol Kft.-nek nincs jogalapja a szerződésbontásra, hiszen a megbízó eleget tett szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A munkálatot jó ideje hátráltatja az, hogy a vállalkozás nem akarja tovább biztosítani a munkafelügyeletet, viszont a törvényes előírások értelmében kötelezően biztosítania kell ezt a szolgáltatást mindaddig, amíg új munkafelügyelő nem kerül, és annak át nem adja a feladatot.

Miután az új felügyelő minőségi és mennyiségi szempontból láttamozza a munkálatokat, aszfaltot öntenének a hídra, hogy tengelysúly- és sebességkorlátozással ideiglenesen megnyissák azt a forgalom előtt, ha az időjárás engedi. Ellenkező esetben egy vékony ballasztréteget terítenének le az aszfalt helyett. A forgalom miatt mindenképp szükség van az aszfalt- vagy a ballasztrétegre, hogy védje a hídon lévő vékony cementréteget, hangzott el. Ha ez megvan, a jövő évre marad a terep- és mederrendezés, a lényeg az lenne, hogy használható legyen a híd a tél beállta előtt.

A beszélgetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szerint a legfontosabb az aszfaltréteg leterítése, hogy a forgalom elindulhasson, és a szerkezet is védve legyen. A helyzet megoldása nagyon sürgős, mivel a póthíd télen nem biztonságos, azt el kell bontani.

Csíkszereda, 2016. november 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.