fbpx

CNSU: Vasárnaptól vörös listára kerül Magyarország

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 97/2021.11.04. sz. határozata szerint vörös listás Montenegró, Nagy-Britannia, Szerbia, Irország, Törökország, Észtország, Szlovénia, Horvátország, ROMÁNIA, Bulgária, Szlovákia, Ukrajna Belgium, Ausztria, Görögország, Hollandia és Oroszország de vörös lett MAGYARORSZÁG, Dánia és Csehország is.

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Az elkülönítéstől a PCR-teszt sem mentesít.

Fontos tudni, hogy a Magyarországon használatos, az Európai Unió által nem elismert Sinopharm- vagy Szputnyik-vakcinákat is elfogadják a román hatóságok.

Sárga zónában maradt többek közt Németország, Svájc, Ciprus, Albánia, de sárga lett Svájc, AEÁ(vörösek voltak), Norvégia, Lengyelország(zöldek volt).

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, 72 óránál  nem régebbi PCR-teszttel, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Zöld zónában maradt Portugália, Finnország, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, de zöld lett Izrael(sárga volt).

!!! A sárga zónából érkező személyek, ha az országba való lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, elhagyhatják a karantént, ha elvégeznek egy RT-PCR tesztet, amelynek az eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik. A  határnál ugyan megkapják a karanténkötelezettségi határozatot, de amennyiben akár útközbe vagy hazaérve PCR tesztet készítenek  és a teszt ereménye negatív, el kell küldeni a bizonylatot   a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak(DSP) emailon a dspj.harghita@aspharghita.ro, és felmentést kaphatnak a karantén alól. Fontos: csak PCR teszt ereményét fogadják el, antigén gyorstesztet nem! Akkor hagyhatja el a karantént amikor megkapta a DSP-től az ugynevezett karanténfelmentési határozatot(Decizie de infirmare).

A 12 év alatti gyermekek mentesülnek a karantén- vagy tesztkötelezettség alól a Romániába történő beutazáskor. 12 -16 év között 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása  szükséges.

Az új lista november 7., vasárnap, 00:00 órától érvényes.

Augusztus 13-tól csak a QR-kóddal ellátott uniós digitális COVID-igazolványt fogadják el a határátkelőknél az Európai Unión (EU) belül az oltottság, a COVID-19-ből való felgyógyulás vagy a negatív teszteredmény bizonyítására !!!

A teljes lista ITT.

 

 527 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás