fbpx

Az alintézményeknél az alkalmazottak nagy részének nem a megyei tanács határozza meg a bérét

A megyei tanácsoknak csak részben van hatásuk alintézményeik alkalmazottainak bérezésére, hatáskörükbe csupán az adminisztrációs feladatokat ellátók alapbérének megállapítása tartozik, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyet az elmúlt napokban tartottak a csíkszeredai megyeházán. A találkozón Hargita Megye Tanácsa kulturális alintézményeinek képviselői vettek részt.

Borboly Csaba megyeelnök a jelenlevőkkel ismertette: a kulturális tevékenységet folytató személyzet bérét országos törvény szabályozza, és a jelenlegi rendelkezés szerint ezek december 31-ig nem változnak, a későbbiekben fokozatosan emelik a kulturális tevékenységet végzők bérét.

Továbbá felmerült az a probléma is, hogy vannak, akik kulturális tevékenységeket látnak el, de adminisztrációs munkakörben vannak alkalmazva, ezeket helyre kell tenni, mondta Borboly Csaba, mindenki kerüljön a tényleges munkájának megfelelő besorolásba.

A másik fontos szempont, mondta, hogy a törvény előírja, egyenlő munkáért egyenlő bérezés jár. De az azonos besorolású alkalmazottak a különböző tevékenységű alintézményeknél egyértelműen más tevékenységet végeznek, és ezekhez más-más felelősség társul, például nem hasonlítható össze a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság munkatársának vagy bármelyik kulturális alintézmény munkatársának felelőssége és munkája.

A jövedelemkiegészítés kapcsán terítékre került az európai uniós projektekben való részvétel, ezeket a pályázatokat úgy kell benyújtani, hogy legyen belefoglalva az elszámolható személyzeti költség. Ezzel kiegészíthető a projektekben részt vevő alkalmazottak jövedelme, javasolta a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba azt is szóvátette, hogy egyik alintézménytől sem érkezett javaslat átszervezésre például, vagy más intézkedésre, amely hatékonyabbá tenné a tevékenységet.

Csíkszereda, 2017. október 18.

 472 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...