fbpx

Képeslap kiállítás és díjátadó a megyeházán

A VIII. Székelyföld Napok részeként október 18-án, szerdán 11 órától Ádám Gyula fotóművésznek, az elmúlt években a Székelyföld kulturális folyóirat mellékleteként megjelent képeslapjaiból nyílt kiállítás a Megyeháza Galériában.

A Székelyföld képeslapokon című kiállítást Lövétei Lázár László, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Kiadóhivatal vezetője nyitotta meg, méltatva a csíkkarcfalvi születésű fotóművész munkásságát.

– Ha egy-két percig elidőzünk ezeknél a miniatűr képeknél mindannyiunknak eszébe jut néhány egészen izgalmas történet – fogalmazott a Székelyföld folyóirat főszerkesztője.

Ádám Gyula, a Hargita Megyei Kulturális Központ fotó-videó referense, a kortárs fotóművészet egyik legjelentősebb alakja. Munkásságát 2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe-díjával, 2008-ban Magyar Művészeti Díjjal jutalmazták.

Kepeslap kiallitas

Fotók a kiállításmegnyitóról a Megyeháza Galéria közösségi oldalán.

Átadták az idei Székelyföld-díjakat

Október 18-án, szerdán délben a megyeháza márványtermében átadták a húszéves születésnapját ünneplő Székelyföld kulturális folyóirat idei díjait.

Elsőként Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális havilap főszerkesztője köszöntötte a díjazottakat. Beszédében köszönetét fejezte ki a fenntartó Hargita Megye Tanácsának az általa nyújtott támogatásért, majd tolmácsolta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökének üdvözlő sorait.

Lukács Bence Ákos konzul rendkívül hiánypótlónak nevezte a Székelyföld folyóiratot, amely nemcsak a  székelyföldi embereknek fontos, hisz a magyarországi előfizetők listája is legalább olyan hosszú, mint az erdélyi.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elismerően szólt a Székelyföld két évtizedes munkásságáról:

– A Székelyfölyd szerkesztősége teszi a dolgát, Székelyföldért dolgozik, olyan értékalkotás folyik, amely ennek a térségnek a szellemi megerősödését tudja szolgálni. Tudjuk hol élünk és mivel tartozunk a szülőföldnek, és hogyan tudunk a jó gondolatok jegyében továbbra is a szülőföldért tenni és alkotni – hangsúlyozta a megyevezető.

Szekelyfold-dijatado (5)

Az idei díjazottak: Péntek János nyelvész, egyetemi tanár, Mihály János történész, Temesi Ferenc író és Gothár Tamás költő.

Elsőként Mirk Szidónia laudálta Péntek János nyelvészt, majd Molnár Vilmos méltatta Mihály János történész munkásságát. A Székelyföld-díj mellett a hagyományokhoz híven további két díjat adtak át: a Székely Bicskarend Díjat Temesi Ferenc író (laudált: György Attila), míg a Szabó Gyula-díjat Gothár Tamás költő érdemelte ki (Fekete Vince méltatta). A díjakat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke adta át. Homoródalmás önkormányzata részéről Sándor Krisztina, helyi tanácsos köszöntötte a pályakezdő Gothár Tamás költőt, átadva Homoródalmás felajánlását számára.

Fotók a díjátadóról.

Csíkszereda, 2017. október 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.