fbpx

Az EU előírja a beavatkozási kvótát, mint a medve populáció egészséges megőrzésének eszközét

Az Európai Unió vadászegyesületekért és fajmegőrzésért felelős szövetsége (FACE) és az Európai Parlament biodiverzitás, vadászat és halászatért felelős munkacsoportja Brüsszelben tartott konferenciáján október 17-én, kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottsága témában felelős raportőre kifejtette, hogy az EU-s környezetvédelmi irányelv 14-es és 16-os cikkelye előírja a vadon élő állatok egészséges populációjának megőrzését a beavatkozási kvóták által. Ezt a módszert az unió tagállamaiban sikeresen alkalmazzák, ahol jóval kisebb a populáció mint Romániában. Ezen kilövési kvóta hiánya miatt többször elhangzott, hogy a populáció genetikai állománya jelentősen romlik, emellett megnő az ember és ragadozók közötti konfliktus. Ez utóbbi, ha nem születik érdemleges lépés az ügyben azt eredményezheti, hogy az emberek saját kézbe vehetik a helyi problémák megoldását, ami orvvadászathoz vezethet. Borboly Csaba a közösségi oldalon számolt be a mai konferenciáról és egyeztetésről: 

Svédország 3000-es medve állományra 312 beavatkozást hagyott jóvá, Horvátország 1500 egyedből 110-et emelt ki, Szlovénia 500 medvéből 65-öt emelt ki, Szlovákiában 1000-es állományból 30 beavatkozást hagyott jóvá, Finnország pedig 120 egyed kiemelését határozta meg 1500 medvéből. Ehhez viszonyítva Romániában, ahol hozzávetőleg 7000 egyedről beszélnek 2016-tól eltörölték a beavatkozási kvótát.

Borboly Csaba azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Vidékfejlesztési Alap több prevenciós intézkedést is támogat (úgy mint pásztorkutyák, villanypásztorok beszerzése) viszont Romániában, ellentétben más tagállamokkal, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) ezt nem teszi lehetővé.

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter elképzelése miszerint Romániából áthelyeznék más tagállamokba az egyedeket gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Nicola Notaro, az Európai Bizottság Környezetvédelmi főigazgatóságának vezetője a konferencián elmondta, hogy a medvék más tagállamba történő áthelyezése nem járható út, helyben kell megoldani a problémát. Borboly Csaba a konferencián azt is kiemelte, hogy itthon a veszélyes egyedekkel szemben történő önvédelem sem tisztázott, egy ilyen esetben ugyanis nagyobb valószínűséggel büntetik meg a személyt mint hogy elismerjék, hogy önvédelemből cselekedett. Ugyanakkor egyes településeken a lakók nem mernek az utcára ki menni.

A megyeelnök konzultációs csoportjában is ki kérte a lakók véleményét, hogy beszámolójában mire helyezzen hangsúlyt:

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/907170049448444/

Az Európai Unió környezetvédelmi irányelve az alábbi linken is tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/blog/varosi-legendak-beklyojaban/#tizenegyes

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről és A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek című raportőri munkája alábbi linken követhető:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

A Hargita megyében tapasztalható súlyos helyzetről és a vadkárok mértékéről a hargitamegye.ro/vadkarok. oldalon tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2017. október 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.