fbpx

Az ellentmondásos jóakarat

Ha egy közösség összetartása, egy település, város fejlesztése, munkahelyek létrehozása, mindenkinek az anyagi biztonsága, a fejlődés és előrehaladás az emberi jóakaraton múlna, akkor biztos vagyok benne, hogy sok jelenlegi intézmény fölöslegessé válna. Hiszek az akarat erejében, ahogyan a jóságban is, de az élet sok területén számtalanszor bebizonyosodott, hogy olyan komplex rendszerben élünk, illetve olyan rendszernek vagyunk kiszolgáltatva, hogy nem elég az, ha én akarom, a megyei tanács akarja, Erdély akarja. Tetteinket meghatározzák a törvények, felsőbb hatalmak, utasítások és keretek, nem tudunk egyik napról a másikra létrehozni, építeni, virágzó vállalkozásokat teremteni, és pénzt sem tudunk „gyártani”. Ha ez csak a jóakaratunkon múlna, már rég meglenne.

Mivel nem így működik a világ, ezért szükség van intézményekre, szervezetekre, rendszerre, politikai képviseletre, összefogásra és közös célokra, hogy ebből az akaratból valóság tudjon születni. Lehet, hogy lassan, szinte láthatatlanul, de történnek dolgok. Ezért volt fontos vagy lett volna fontos elmenni szavazni, hogy az erős akarat tényleg erős tudjon lenni, és így hatékonyabban lehessen dolgozni, haladni.

Ezt az egységet persze nem mindenhol sikerül megtartani, azok pedig, akik rágalmazással, lejáratással próbálnak meg új közösséget összekovácsolni, nem biztos, hogy elég erősek tudnak lenni. Persze mindenkinek megvan rá a joga, lehet – de amikor nem a saját értékek, hanem mások esetenkénti gyengeségei kerülnek előtérbe, az már egy rossz irány.

Megyénk településein, városaiban, ahol a közös akarat és az értékek, a pozitívumok kerültek előtérbe, ott minden rendben volt, a dolgok szépen haladtak a saját kerékvágásukban. Fontos az egészben és hosszú távon való gondlkodás, hiszen pillanatnyi sikerek ellehetetleníthetik hosszú távú célok megvalósítását. De ha tudunk alázatosak lenni, ha megpróbáljuk a jót keresni embertársainkban és a közös cél érdekében cselekedni, nem pedig az egyéni érdekek mentén, akkor lesznek eredmények, lesznek sikerek – amelyeket közösen, közös akarattal és erővel érünk el, ebben pedig mindenkinek része kell hogy legyen.

Hasonló gondolatok menetét olvashatják a http://evangelium.katolikus.hu/  oldalon, a június 9-i evangéliumban.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.