fbpx

Megtartották a mandátum utolsó soros havi ülését

A jelenlegi testület utolsó soros havi ülését tartotta Hargita Megye Tanácsa június 14-én, a csíkszeredai megyeházán ünnepélyes keretek között, amelyet a Hargita Megyei Művészeti Népiskola öt éves tanítványának éneke nyitott meg.

Az ülésen tizenkilenc hagyományos és helyi termékeket előállító termelőnek adtak át oklevelet, amely feljogosítja őket a Székely termék közösségi védjegy használatára. Borboly Csaba tanácselnök köszöntötte a termelőket, akik a székely termék használóivá váltak az elmúlt időszakban, és Sándor Barna és Becze István megyei tanácsossal, az odaítélő bizottság tagjaival, illetve Márton Istvánnal, a bizottság elnökével együtt átadták az okleveleket. Ugyanakkor Borboly Csaba megköszönte a termelőknek, hogy munkájukkal viszik a megye hírnevét, legutóbb Bukarestben és Budapesten is nagy sikerrel vettek részt nemzetközi vásárokon. Elmondta, azért dolgoznak Brüsszelben és Bukarestben is, hogy támogatni tudják  a termelőket, hogy tudjanak tovább fejlődni, növekedni.

Az ülésen Barti Tihamér alelnök a megyei tanács által az elmúlt években eszközölt beruházásokat mutatta be, Incze Csongor alelnök az általa koordinált főépítészi hivatalt, annak részeként az útkarbantartást, illetve a vagyongazdálkodási igazgatóság tevékenységeit ismertette.

Borboly Csaba megköszönte a megyei tanács és az alárendelt intézmények, közhasznú társaságok munkaközösségének a négy éves megfeszített munkát, ugyanakkor megköszönte a tanács tagjainak az együttműködést. – Különösebb konfliktusoktól mentes ciklust zárunk, amiért köszönetet mondok valamennyi tanácsos kollégának. Együtt tudtunk dolgozni, és remélem, ezentúl is, a régi és új tanácsos kollégákkal egyaránt. Nem volt a pártpolitizálás székhelye ez a testület, megoldást keresve mentük előre. Azt szeretném, ha továbbvinnénk az eddigi programjainkat, és újult erővel vágnánk neki továbbiaknak, köztük a direkt beszerzések még átláthatóbbá tételét, ugyanakkor példaértékű a megyei tanács fiatalok helyzetével való foglalkozást, hiszen egyedüli megyeként nagy figyelmet fordítunk a fiatalságra: stratégiát dolgoztunk ki, programokat szervezünk, foglalkozunk a szakképzéssel, egyetemi oktatással, felnőttképzéssel is, és ezeket  a tevékenységeket is szeretnénk folytatni – emelte ki Borboly Csaba.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt a Hargita Megye Tanácsa Kisvíz programjából Székelypálfaván elkészült az ivóvízrendszer átadása Farkaslaka ügyekezelésébe a beruházást működtetés céljából. A projekt részeként befogtak két forrást, megépítettek egy ennek megfelelő tartályt, valamint létrehoztak egy szivattyúállomást, így tápvezetékek által fertőtlenített vizet tudnak eljuttatni a lakossághoz. A beruházás értéke 214 ezer lej, amely két szakaszban valósult meg, és magában foglalta a tervezési és az építési munkálatokat.

A Hargita Megye Tanácsa által lebonyolított megyei integrált hulladékgazdálkodási projektből részeként  jóváhagyták a  szentegyházi nem EU-konform lerakó tehermentesítési munkálatainak műszaki tervét.

Ugyanakkor megszavazták Hargita Megye Tanácsa részvételét a „Közös Agrárpolitika (KAP) tájékoztatási intézkedései támogatása” program keretében finanszírozott „CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development” nemzetközi projektben, így több mint 144 ezer euró értékben népszerűsítheti alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat, illetve az EU Közös Agrárpolitikájának célkitűzéseit. Az Európai Unió közös agrárpolitikáján keresztül kívánja támogatni az európai mezőgazdaság fenntartható fejlődését és a vidéki gazdaságok fellendítését.

Csíkszereda, 2016. június 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.