fbpx

Az „első szavazók” tényleg szavazzanak!

Néhány napja a neten böngészve olvastam egy nagyon fontos anyagot, amely az első szavazók megszólításának és mozgósításának lehetőségeiről szól. Bár ez az anyag 2013-ban látott napvilágot, ma is nagy aktualitással bír. Az említett témában a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány az anyag – amely megtekinthető a következő linken  – közzétételét követően konferenciát is szervezett.
Általánosságban megállapítható, hogy a fiatalokra a választási részvételt illetően a passzivitás jellemző. A European Social Survey adatai is azt bizonyítják, hogy az elmúlt években még alacsonyabb lett környezetünkben a biztosan szavazni akarók aránya, miközben tovább nőtt a biztosan távol maradók részaránya. Ha ez a trend folytatódik, akkor 2014-ben kevesebb ifjú választó fog voksolni, mint a korábbi három választáson.
Azt gondolom, hogy a székelyföldi fiatalság sem kivétel az előbbiekben bemutatott felmérések eredményei alól. A fiatalok többsége nálunk idegenkedik a direkt politikai tevékenységtől, bizalmatlan a politikai intézményekkel és a képviseleti demokráciával szemben, és nem érzi úgy, hogy bármit is várhatna az általa taszítónak tartott politikától. Erre nekünk, politikusoknak figyelnünk kell, de figyelni nem elég, tenni is kell azért, hogy mindez megváltozzon. Ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Fel kell hívnunk a fiatalok figyelmét arra, hogy éljenek demokratikus jogaikkal, és szóljanak bele a környezetüket befolyásoló politikai elit összetételébe.
Már több esetben azt mondtam, amit most is mondok: a fiatalokkal törődni kell, figyelni kell rájuk, és közel kell vinni hozzájuk a közéleti szerepvállalást, biztatnunk kell őket abban, hogy éljenek a demokratikus jogaikkal. A legtöbb fiatalt ma már nem igazán lehet megszólítani hagyományos eszközökön keresztül, sajátjuknak kell érezzék mindazokat az értékeket, amelyek választásra késztetik őket. A fiatalokkal folyamatosan tartani kell a kapcsolatot, segíteni és tájékoztatni kell őket a változásokról meg a számukra és közösségeink számára fontos lehetőségekről. Barack Obama amerikai elnök 2012-ben éppen azért tudta ismételten megnyerni a választásokat, mert kihívójával, Romneyval ellentétben önálló és hatásos stratégiával rendelkezett a fiatalok megszólítására.
A fiatalokat partnerként kell kezelni, be kell vonni őket a vitákba, oda kell figyelni a problémáikra. Szükséges a tájékoztatás, kellő és megfelelő információ nyújtása a választások időpontjáról, mikéntjéről, a választójoggal élés fontosságáról. Azt érdemes közvetíteni feléjük, hogy van súlya a részvételüknek, számít a véleményük, a szavazatuk.
Ezúton is arra buzdítom a fiatalokat, hogy mondják el bátran véleményüket, alkossanak csoportokat, hallassák hangjukat, és végül természetesen vegyenek részt a választásokon. Mindig is támogattam az ifjakat, és ezután is így teszek, hiszen nagyon fontosnak tartom bevonásukat a társadalmi kérdések megvitatásába, főleg a konkrétan őket érintő problémák megoldásába.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.