fbpx

Az EU soros elnökségét ellátó Litvánia képviselőjével tárgyalt Borboly Csaba

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Litvánia képviselőjével, Milda Špėlytė-Letulienė-vel találkozott november 5-én Brüsszelben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László szakértő. A megbeszélés része annak a konzultációsorozatnak, amelyet a Hargita megyei elnök a Régiók Bizottsága előadójaként folytat Az európai felsőoktatás a világban című véleménytervezet összeállítása érdekében. Milda Špėlytė-Letulienė ismertette a litván álláspontot a felsőoktatásról: fontosnak tartják az európai egyetemi hálózatok kelet-európai hallgatók felé nyitását, az európai felsőoktatás belső rendszerének kiterjesztését, hiszen ez minőségi javulást eredményez. Csák László vázolta a véleménytervezet főbb pontjait, amelyek szerint a kisebb, multikulturális egyetemekre, illetve egyetemi hálózatokra kell fókuszálni, a kisebbségi nyelveknek nagyobb figyelmet kell szentelni, és ebben növelni kell a helyi és regionális önkormányzatok szerepét. A szakértő azt is fontosnak nevezte, hogy az európai diákok mobilitása ne egyirányú legyen, a „tudáscsábítás” kiegyenlítésére is törekedni kell.

Borboly Csaba sikeresnek nevezte a megbeszélést, a legtöbb pontban egyetértettek, ezt az irányt tartják jónak. A megyeelnök köszönetet mondott a Régiók Bizottságának, hogy lehetővé tette ezt a találkozót. A véleménytervezetet a bizottság Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottsága első alkalommal a november 13-i ülésén tárgyalja.

Hargita Megye Tanácsa elnökét az EDUC a 2013. szeptember 16-i, brüsszeli ülésén választotta meg előadónak. A tagok számára kiadott útmutató szerint előadót olyan dokumentumhoz neveznek ki, amelyről a Régiók Bizottsága véleményt kíván készíteni. Ez lehet jogalkotási javaslat, közlemény, fehér könyv, zöld könyv, jelentés vagy más, az RB-hez a három fő európai uniós intézménytől (azaz az Európai Bizottságtól, az Európai Unió Tanácsától vagy az Európai Parlamenttől) érkező felkérés. A vélemény készítéséről az illetékes szakbizottság határoz soros ülésén a téma helyi és regionális önkormányzatok szempontjából betöltött jelentőségének figyelembevételével, illetve a politikai koordinátorokkal való konzultáció nyomán. Az előadói kinevezés időigényes kötelezettséggel jár, és az előadónak a vélemény elfogadása előtt és azt követően rendelkezésre kell állnia előkészítő ülések, illetve az elkészült véleményhez kapcsolódó utólagos tevékenységek céljából, hogy a dokumentum a lehető legnagyobb politikai és intézményi hatást érje el.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről további információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2013. november 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.