fbpx

Az európai kultúráért

CreArt konferenciát rendeztek Csíkszeredában

A kreativitás fejlesztése a kultúra területén Európa városaiban címmel rendeztek február 7-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében konferenciát, a CreArt elnevezésű nemzetközi projekt részeként. A megnyitón Juan Gonzalez-Posada Martinez, a projekt koordinátora, Valladolid Város Kulturális Alapítványának képviselője, Botár László képzőművész, a CreArt projekt Hargita megyei szakértője, az esemény moderátora és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

Juan Gonzalez-Posada Martinez elmondta: rendkívül hálás Hargita megyének, amiért az elsők között jelentkezett a programba, támogatva így nemcsak a helyi képzőművészeket, hanem a nemzetközi kulturális együttműködést is. A projekt tevékenységeinek középpontjában a kreativitás és a művészet áll. Lehetőséget nyújt a művészek és alkotásaik mobilitásának elősegítésére az országok közt, a jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréjére, valamint a művészek közötti kapcsolatok kiépítésére. Meggyőződése szerint azért kell különös hangsúlyt fektetni az efféle rendezvényekre, mert a kultúra nélkül Európa csupán egy üres tér lenne, és ezt semmiképp sem hagyhatjuk – fejtette ki a projekt koordinátora.

Borboly Csaba a külföldi meghívottaknak röviden bemutatta Hargita megyét. Elmondta, ugyan területéhez képest kevés lakossal rendelkezik a térség, de igen sokan foglalkoznak népművészettel, és számos kulturális intézmény – köztük Hargita Megye Tanácsának hét kulturális alintézménye – is bizonyítja az emberek érdeklődését a művészetek iránt. A most megrendezett konferencia pedig nemcsak azt szolgálja, hogy szellemileg gazdagodjunk és tanuljunk más európai nemzetektől, hanem azt is, hogy megismertessük Hargita megye művészetét Európával.

– A kultúra, amely mindenkié, nemzeti prioritás, közösséget formál, és független a pártszimpátiától. Ugyanakkor a gazdaság- és a térségfejlesztés motorja is lehet – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A köszöntőbeszédek után a konferencia meghívottjai megtartották előadásaikat. Dr. Jonathan Vickery, az MA Global Media and Communication igazgatójának Kulturális és kreatív politikák a válság időszakában címmel, Valentina Montalto, a brüsszeli KEA Regional kutatója pedig E-stratégia a kreatív Európáért címmel tartott előadást Romániából Nicoleta Salcudean, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Történelem-Filozófia Karának kutatója, a BBTE Filmművészeti és Médiatudományok Szakának előadója Alkotók és kulturális politikák Európában című előadásával vett részt a konferencián.

A konferencia délutáni programja során a Hargita megyei képzőművészet aktuális helyzetét Botár László képzőművész, a CreArt projekt Hargita megyei szakértője mutatja be a konferencia résztvevőinek, majd az egynapos szakmai program a Városok, kulturális menedzserek és alkotók: szükséges hármas szövetség az európai kreativitás fejlesztése érdekében kerekasztal-megbeszéléssel zárul, amely során a „Mit tehetünk napjainkban Európában?” kérdést igyekeznek megválaszolni a konferencia résztvevői.

Szintén a CreArt projekt keretében 18 órától nyílik tárlat tíz Hargita megyei képzőművész alkotásaiból a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A kiállítás anyagát képező, helyi szinten kiválasztott Hargita megyei képzőművészeti alkotások közül egy második szelekció során nemzetközi zsűri választja ki azokat, amelyek részt vehetnek az CreArt projekt keretében szervezett 2013-as nemzetközi kiállításokon, a CreArt Európai Vándorkiállításon (The Travelling CreArt European Exhibition). A konferencia kulturális programmal, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hagyaték című előadásával zárul a Csíki Játékszín nagytermében.

Csíkszereda, 2013. február 7.

creart5 creart4 creart3 creart1

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.