fbpx

Az újtusnádi iskolánál kalákáztak

A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett kalákasorozat újabb állomása a Tusnád községi Imets Fülöp Jákó Általános Iskola újtusnádi régi épülete volt, amelynek a tetőszerkezetét újították fel a megyei tanács által kiutalt 14 ezer lejből.

Hargita megyei kaláka a gyermekeinkért elnevezésű program célja a megye azon tanintézeteinek – iskolák, óvodák és napközi otthonok – megsegítése, amelyek nem kaptak működési engedélyt, mivel pénzügyi helyzetük miatt nem tudták elvégeztetni az ehhez szükséges munkálatokat. Ezt Borboly Csaba megyeelnök kezdeményezte szeptember végén, aki maga is kilátogatott a több napja tartó munkálatok helyszínére Tánczos Barna szenátorral együtt november 21-én, csütörtökön. Az utóbbi két tanácsülésen Hargita Megye Tanácsa által kiutalt összegekből összesen közel száz óvoda- és iskolaépület vár javításra, a helyi lakosok, szülők, tanárok összefogásával. Borboly Csaba elmondása szerint a jövő heti, Tusnádfürdőn tartandó kihelyezett ülésen újabb húsz oktatási intézménynek utalnak ki támogatást.

UjtusnadKalaka2013nov21_3– A kezdeményezésünk ügye jó irányban halad. Öröm látni, hogy az emberek szívesen jönnek kalákázni, nem kényszerből, és abban bízom, hogy e sorozat végén nagyon sok gyerek számára tudunk megfelelő körülményeket biztosítani, hogy a víz ne folyjon a nyakukba, a szél ne fújjon át az osztálytermen, az legyen kifűtve, ne kabátban kelljen tanulniuk, legyen vezetékes vizük. Jövőre a kis vidéki kultúrotthonok támogatásával folytatjuk, ezeket is rendbe lehet tenni kalákával – nyilatkozta a megyeelnök.

Tánczos Barna szenátor, aki maga is beállt a cseréprakó sorba, szenzációsnak nevezte a kezdeményezést.

– A hagyomány szelleme ma is él, azt látjuk, hogy az emberek jó hangulatban kalákáznak, és mi azért jöttünk, hogy ne csak az irodából segítsük ezt a folyamatot – jelentette ki a szenátor.

A kalákában részt vett Rafain Endre polgármester is, akinek elmondása szerint a községben számos probléma akad a középületeknél, de mivel a megyei költségvetés is véges, annyit mertek kérni, amennyiről biztosan tudták, hogy meg is kapják.

A résztvevők a megyei tanácstól Összetartozás jelvényt és emléklapot kaptak.

A támogatott oktatási intézményekről tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts és ahttp://kalaka.hargitamegye.ro oldalon, valamint a következő linken található térképen:http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/.

Csíkszereda, 2013. november 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.