fbpx

Díjátadó ünnepség a Székelyföldnél

A Székelyföld kulturális folyóirat idei díjait november 21-én, csütörtökön adták át a csíkszeredai Székelyföld Galériában. A tizenhat évvel ezelőtt alapított folyóirat nevében házigazdaként Lövétei Lázár László főszerkesztő köszöntötte a díjazottakat, valamint a megjelenteket, a támogatókat. A fenntartó, vagyis Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök osztotta meg alkalmi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Az értékalkotókra megfelelő figyelmet kell fordítani, értékelni kell munkájukat. Úgy érzem, azok a szavak, mondatok és verssorok, amelyek megfogalmazásra kerülnek, azok sokunknak az életében kapaszkodók lehetnek. Minden olyan alkotás, próza, riport vagy vers, amellyel tudunk azonosulni, emberebbé tesz, és segít abban, hogy jól érezzük magunkat és közösségben próbáljuk még inkább elképzelni az életünket.” – emelte ki a megyevezető. Borboly Csaba ugyanakkor gratulált valamennyi díjazottnak hangsúlyozva, mekkora szükség van napjainkban a tiszta beszédre és az alkotói szabadságra.

Laczkó-Albert Elemér Gyergyóremete polgármesterének díjazása
Laczkó-Albert Elemér Gyergyóremete polgármesterének díjazása

Idén Daczó Katalin újságíró, helytörténész, illetve Markó Béla költő érdemelte ki a Székelyföld-díjat, a nem székelyföldi alkotóknak járó elismerést, a Székely Bicskarend Díjat Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító vehette át, a Szabó Gyula Debütdíjat ezúttal Adorjáni Pannának adományozták. Az ünnepelteket a Székelyföld periodika szerkesztői – Molnár Vilmos, Fekete Vince és Lövétei Lázár László – méltatták, a díjakat Borboly Csaba adta át.

Idén első ízben két különdíjat is átadtak a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat támogatásáért, az elismerésben Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere részesült.

– Ahol áldoznak a szellemiekre, ott fejlődik a község is – nyomatékosította a díjakat átadó megyeelnök.

A díjátadó záróakkordjaként Buda Ádám az apja megzenésített versét adta elő.

Csíkszereda, 2013. november 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.