fbpx

Azonosították a sérült medvét Csíkszentdomokoson

A csíkszentdomokos határában azonosított sérült medve kiemelését jóváhagyta a minisztérium, viszont 16 óra magaslatában a medve kimúlt. Ez idő alatt a medve agresszívan viselkedett, többször is megpróbált rárontani a közelében lévő vadőrökre.

Borboly Csaba megyeelnök és Albert Alfonz Pál csíkszentdomokosi alpolgármester ismételten köszönik a megyei csendőrségnek és a Csíki Vadász- és Sporthorgász Egyesület az operatív hozzáállást, valamint Szép Róbert környezetőrségi főfelügyelő és a minisztérium munkatársai gyors ügyintézését.

– A mai eset ismételten azt bizonyítja, hogy van megfelelő szakmaiság mindkét oldalon, úgy a vadőrök és vadászok részéről, mint a minisztérium részéről. Bízom benne, hogy a rágalmazó feljelentésekkel való fenyegetés nem fogja hátráltatni a szakemberek munkáját – nyilatkozta Borboly Csaba.

Amint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke tájékoztatott a közösségi oldalán, a tegnap reggel a semmiből ugrott egy autó elé egy medve a Marosfő és Csíkszentdomokos közötti országúton. Az ütközés következtében az autó első fele totálkáros lett.

A mai nap folyamán a Csíkszentdomokos határában, a lakóházak közelében szénát takaró lakók jelezték egy medve jelenlétét. A helyszínre érkező Albert Alfonz Pál csíkszentdomokosi alpolgármester és az általa riasztott Csíki Vadász- és Sporthorgász Egyesület vadőre azonosították a tegnapi ütközésben megsérült medvét, amely a sérülés következtében húzza a hátsó két lábát. Valószínűleg gerincsérülést szenvedett, és sérülése következtében agresszív lett. A szakember véleménye szerint a legjobb megoldás úgy a medvének, mint a község nyugalmának, hogy kérvényezik a kilövési engedélyt a minisztériumtól – tájékoztatott Borboly Csaba.

medve_domokos_csendorok

A megyeelnök megköszönte a minisztériumnak a tusnádfürdői és a csíkszeredai medvék esetében tanúsított gyors döntéshozást, és reméli, hogy ezen sérült medve esetében is megfelelő döntés születik.

– Már a tegnapi nap folyamán, mihelyt értesültünk a balesetről, elkezdtük keresni a medvét, feltételezve, hogy súlyosabban sérülhetett, s minden valószínűség szerint agresszívvá vált. Ma reggel, a kaszálón dolgozó családok értesítettek, hogy a patakban látták a nagyvadat, így gyorsan a helyszínre mentünk a vadőrrel, és valóban a sérült medvét sikerült azonosítani. A vadásztársulat már kérvényezte a kiemelését, addig is megfigyelés alatt tartjuk a medvét. A csendőrségnek és a csíkszeredai vadászegyesületnek köszönöm a gyors reagálást és a segítséget – nyilatkozta Albert Alfonz Pál.

Csíkszereda, 2018. augusztus 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.