fbpx

Újra Hargita megyében szervezik meg a Székelyföldi Vadásznapokat

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Vadásznapokat október 12 és 14 között Csíkszentdomokoson.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján, augusztus 22-én Albert Alfonz, Csíkszentdomokos község alpolgármestere elmondta, az évről évre megszervezett rendezvény nem csak a vadász szakma képviselőit várja, hanem mindazokat, akik érdeklődnek a vadászkultúra és annak hagyományai iránt, vagy betekintést nyernének a vadászélet lényegébe, szépségeibe.

Becze István megyei tanácsos kiemelte, a rendezvény egyik fő célja, hogy megváltoztassák a vadászokról kialakult negatív közvéleményt és a szakma visszanyerje a méltó elismerést.

– A turizmus és a mezőgazdaság tekintetében is számos problémát orvosolni lehetne, hogyha a törvények megfelelő hatáskört biztosítanának a vadászegyesületeknek – hangsúlyozta Becze István és hozzátette, munkájuk épp olyan áldozatkész és fontos, mint például az önkéntes tűzoltóké.

A Vadásznapok fővédnökeként részt vesz a rendezvényen Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, valamint Tasó László, magyar országgyűlési képviselő is.

A háromnapos eseményen széles programkínálat várja az érdeklődőket, mely nem csak a vadászkultúrát, hanem a helyi értékeket is bemutatja, illetve a kicsiket is színes programmal várja a gyereksziget.

Olyan vidéki látogató-körutat ajánlunk az érdeklődő diákoknak ahol lehetőségük lesz többféle tevékenységbe betekinteni. Emellett a csíkszentdomokosi vadállat-trófea kiállításon a diákok vaddisznó, vadmacska, hiúz, szarvas, őz, farkas, róka medve trófeákat csodálhatnak meg, igény szerint érdekes bemutatókat  is láthatnak a felcsíki természetes élővilágról, a biztonságos hegyi turizmusról vagy az egészséges táplálkozásról. A körút során a fiatalok elsajátíthatják a természetjárás alapvető szabályait, megérthetik a környezetbarát viselkedés fontosságát, ritka növény- és állatfajokkal ismerkedhetnek és láthatják a falvak népi emlékeit.

Meglátogathatják a Márton Áron Múzeumot is, amelynek kiállításával a püspök iránti tiszteletét fejezi ki a szülőfalu, huszadik századi időutazásra és elmélkedésre invitálva a látogatót, újra ás újra körüljárva Márton Áron életének a „titkát”: miként vállhatott egy egyszerű parasztfiú korának éleslátású, nyitott szívű és csalhatatlan igazságérzetű szellemi, lelki vezetőjévé.

Albert Alfonz kiemelte, az egészhetes trófeakiállítás is azt a célt szolgálja, hogy a következő generáció megismerkedjen a vaddal és a ténnyel, hogy a szakma képviselői nem csak kilövik az állatokat, hanem elsősorban gondjukat viselik.

Csíkszereda, 2018. augusztus 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.