fbpx

Beléphet a szárhegyi Lázár-kastély perébe a megyei és a helyi önkormányzat

Amint már arról korábban tájékoztattunk, Hargita Megye Tanácsa a szárhegyi önkormányzattal együtt kérte a gyergyószentmiklósi bíróságon belépésüket abba a perbe, amely a szárhegyi Lázár-kastély örököseinek rendelkezési jog fölötti vitáját rendezné. A két intézmény a közösségi érdek védelmében, a felperes többségi tulajdonos, Lipthay Antal Miklós mellett lép be a perbe.

A bíróság jóváhagyta az igénylést, így az intézmények jogi képviselői részt vehetnek a holnapi, április 15-i helyszíni vizsgálaton, illetve a további tárgyalásokon.

A kastély ügyében egyeztetett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke Lipthay Antal Miklós többségi tulajdonossal április 14-én Budapesten, ahol az együttműködésről, a kastély mihamarabbi közösség általi hasznosításának lehetőségeiről tárgyaltak. – A tavasz beköszöntével kezdődik a turistaszezon, és felmérhetetlen károkat okoznak megyénk egyik legnagyobb turisztikai látványosságának zárt kapui. Napról napra azon dolgozunk, hogy megoldódjon ez az áldatlan helyzet, és a szárhegyi közösség által megmentett kastélyt ismét birtokba vehesse a közösség – nyilatkozta a találkozó kapcsán Borboly Csaba.

Mint ismeretes, a tulajdonosok nem tudtak megegyezni egymással, azaz a Dél-Amerikában élő örökösök, a Berczely család tagjai, akik az ingatlan 9/24 részének tulajdonosai, a többi örökössel, a Budapesten élő Lipthay Antal Miklóssal és a Szárhegyen élő Vormair Istvánnal – a témáról itt található részletes információ: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/ . Tavaly júliusban a csíkszeredai megyeházán jártak a Berczely család tagjai, és egyetértettek abban, hogy az ingatlant újra meg kell nyitni a látogatók előtt, és a tárgyaknak vissza kell kerülniük a kastélyba. Hangsúlyozták: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét. Korábban beszámoltunk arról is, hogy Lipthay Antal Miklós írásba adta: ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély.

Hargita Megye Tanácsának elnöke 2014 áprilisában támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában, és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről riportot készített a Hargita Stúdió, amely megtekinthető az alábbi linken: http://hargitatv.ro/2014/a-szarhegyiek-magukenak-erzik-a-lazar-kastelyt/ . A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Csíkszereda, 2015. április 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.