fbpx

Iskola másként a Hargita megyei hegyi- és barlangimentőkkel

Nagy volt a zsongás az elmúlt héten Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatánál, ahol minden csapat aktív részese volt a Iskola másként programsorozatnak. Az elmúlt napokban több mint száz gyerek mozgott, kirándult, tanult, és legfőképpen önkénteskedett a hegyimentők, barlangimentők vagy a búvárok vezetésével.

A barlangimentő csapat önkéntesei a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskolában tartalmas vetítéssorozattal mutatták be a gyerekeknek a barlangokat (előfordulásukat, kialakulásukat, cseppkővilágukat), illetve a barlangokhoz kapcsolódó tudományokról és tevékenységekről, a világ legnagyobb és legmélyebb barlangjairól néztek kisfilmeket. Kötéltechnikai bemutatót is tartottak, ahol bevezetőt kaphattak a gyerekek a barlangi mentésekbe, a függőleges barlangjárás technikájába, valamint a  társmentésbe.

A  program keretében mutatták be a ,,Székelyföld állóvizeiért” programsorozatot, felhívva a gyerekek figyelmét a fürdőzés veszélyeire, és a vizek tisztántartásáról is szó esett. A búvárcsapat vezetője Szentegyházán tartott érdekes bemutatót a gyerekeknek. Itt az I-IV. osztályos gyerekek ismerkedhettek a búvárkodás szépségeivel, felpróbálhatták a szükséges felszereléseket, valamint filmeket tekintettek meg a tengerek és tavaink csodálatos világáról. A hegyimentő csapat kirándulásokat szervezett a Madarasi Hargitára, Hargitafürdőre, valamint egész napos mászónapon Gyergyószentmiklóson megmozgatott közel száz gyereket.

– Nagyon hasznosnak és kiemelten fontosnak tartom az ilyen és ehhez hasonló tevékenységeket, hiszen így tudjuk igazán gyerekeinket környezettudatos életmódra nevelni – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A közszolgálat vezetője, Fekete Örs ezúton is megköszöni az önkéntesek munkáját, hiszen a segítségükkel tudták ezen nagyszabású programsorozatot lebonyolítani, és reméli, hogy a bemutatókon részt vevő gyerekek közül minél többet viszontlátnak a barlangász táborokban.

Csíkszereda, 2015. április 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.