fbpx

Beutazási formanyomtatvány a 129/2021 sürgősségi kormányrendelet alapján már elérhető

A 2021. december 20-án 0 órától életbe lépő szabály szerint egy elektronikus formanyomtatvány kitöltésére lesz szükség az országba történő belépéshez.

A nyomtatványt mindenkinek ki kell töltenie, aki Romániába utazik – akár repülővel, vonattal, közúti vagy vízi szállító járművel.

Az elektronikus nyomtatvány a https://plf.gov.ro felületen érhető el és tölthető ki. A nyomtatvány kiállításához e-mail cím megadása szükséges, majd a felhasználó hozzáférési linket kap, ezután kell megadni a kért adatokat.

A mobiltelefonról, táblagépről vagy számítógépről elektronikusan kitölthető nyomtatványt egyénileg kell kitölteni legfeljebb 24 órával a Romániába történő beutazás előtt.

Az a személy, aki formanyomtatvány nélkül jelentkezik a határátkelőhelyen, az országba történő belépést követően 24 órán belül köteles kitölteni azt.

Amennyiben a családtagok együtt utaznak, egyetlen felnőtt is kitöltheti a formanyomtatványt a család összes tagja részére; továbbá kiskorúak esetében a szülő, gyám vagy törvényes képviselő feladata az elektronikus formanyomtatvány kitöltése.

Az adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában.

Az adatokat helyesen kell bevezetni, mert a rendszer össze van kapcsolva a személyi nyilvántartások és adatbázis-kezelés igazgatósága (DEPABD), a határrendészet, valamint a fertőzötteket és karanténban levő személyeket nyilvántartó Corona-forms informatikai rendszerével.

 

 

Útmutató a beutazási formanyomtatvány kitöltéséhez:

1.A formanyomtatvány kizárólag digitálisan hozható létre a https://plf.gov.ro/ oldalon. Aki nem rendelkezik e-mail-címmel, annak meg kell kérnie egy megbízható hozzátartozóját, hogy vezesse be az adatait a rendszerbe.

2.Belépéskor érvényes e-mail-címmel kell bejelentkezni a rendszerbe, majd (az „Autentificare” gomb megnyomása után) a megadott címre érkezett elektronikus levélben található linkre kell kattintani.

3.Ott létre kell hozni az új formanyomtatványt a képernyő jobb felső sarkában látható gombra („Formular nou”) kattintva.

4.Utána meg kell adni a személyi számot (CNP) vagy a határon használt úti okmány számát.

  1. Kötelezően be kell írni az utas nevét, hogy milyen országból érkezik, melyik határátkelőnél, és hogy mi a célhely címe.
  2. Szintén meg kell adni a beutazó telefonszámát, amelyen elérhető Romániában, ugyanakkor azt is, milyen közlekedési eszközzel érkezik/érkezett az országba.

7.Meg kell jelölni egy kontaktszemélyt, aki sürgősségi esetben elérhető és azt is jelezni kell, a beutazó milyen országokat érintett utazása során.

8.Meg kell adni az utast kísérő kiskorúak adatait is.

9.Ezek után ki kell pipálni azt, hogy a kitöltő egyetért adatai hivatalos feldolgozásával, és hogy tisztában van a vonatkozó jogszabályok előírásaival.

10.Végül a mentés („Salvează”) zöld gombra kell kattintani, és a rendszer ekkor létrehozza az országba lépéskor felmutatható digitális formanyomtatványt, amely a menüben található formanyomtatványok listáján („Listă formulare”) jelenik meg.

Itt valamennyi hasonló dokumentum megtekinthető 15 napig.

Ha egy család több tagja egyszerre utazik, megengedett, hogy csak egyikük töltse ki a dokumentumot a család valamennyi tagja számára.

Ha a kitöltő mentés után veszi észre, hogy tévesen írt be valamit, akkor új nyomtatványt kell létrehozni, és újra ki kell tölteni.

Belépéskor az úti okmányok ellenérzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy a plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető adatlapot előzetesen kitöltötték-e. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül nem tölti ki a digitális járványügyi adatlapot, akkor 2000-től 3000 lejig terjedő  bírságra számíthat.

A román határrendészet azt tanácsolja az utazóknak, hogy idejében készítsék elő úti okmányaikat, a karanténmentességre jogosító igazolásaikat, és előzetesen tájékozódjanak a cél- és tranzitországok által előírt utazási feltételekről.

A torlódások megelőzése érdekében felhívták az országba érkezők figyelmét, hogy a 12 magyar-román közúti határátkelő üzemel, a várakozási időkről pedig a https://www.politiadefrontiera.ro/ honlapon lehet tájékozódni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.