fbpx

Biomassza-erőművel csökkentenék a karcfalvi műjégpálya energiaköltségeit

Elkészült a csíkkarcfalvi műjégpálya energiaköltségeinek csökkentéséről szóló megvalósíthatósági tanulmány, amelyet Hargita Megye Tanácsa finanszírozott alintézményén, az energiagazdálkodási ügynökségen keresztül, a nemrég lezárult Robinwood Plus projekt folytatásaként. Az uniós pályázat a hatékony erdőgazdálkodásról szól, ezen belül pedig, többek között, alternatív energiaforrások kihasználásáról. A dokumentum készítői megvizsgálták egy kisméretű, biomassza-alapú kogenerációs erőmű és egy napkollektoros rendszer telepítésének lehetőségét, ugyanis a jégpálya üzembe helyezését követően rögtön felléptek a magas energiaköltségekkel kapcsolatos problémák. A létesítményben évente átlagban kilenc hónapig jég van, ennek fenntartása nagy elektromos- és hőenergia-fogyasztással jár, a jég kezelése óránként 1000 liter 50 Celsius-fokos vizet igényel.

A tanulmány alapján a kisméretű, biomassza-alapú kogenerációs beruházás értéke 800 000 euró lenne, amelyből a napkollektoros rendszer 200 000 eurós befektetést igényelne. A rendszer évente megközelítőleg 700 MWh hőenergiát és 450 MWh elektromos energiát termelne.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez a tanulmány is illeszkedik az általa irányított intézmény gazdaságfejlesztési stratégiájába, az Építsünk biztos jövőt! című programba (http://biztosjovo.hargitamegye.ro/), amelynek egyik lényeges pontja az alternatív energiaforrások minél nagyobb arányú felhasználása, a térség gazdasági és energetikai kiszolgáltatottságának csökkentése.

– Megmaradásunk egyik zálogát a munkahelyet teremtő és megőrző vállalkozások jelentik. A megyei tanács európai uniós források lehívásával is segít, ez a megvalósíthatósági tanulmány például a Robinwood Plus projektnek köszönhető. Számos alkalommal hangoztattam már, hogy a székelyföldi magyarságnak csodavárás helyett a munkára kell koncentrálnia, mert a közösség szülőföldön való biztos jövője érdekében a feladatokat más nem fogja helyettünk elvégezni. Petíciózások helyett tesszük, amit tennünk kell: pályázunk, piacot teremtünk, támogatjuk a kistermelőket, a helyi közösségeket – nyilatkozta a megyeelnök.

A tanulmány felhasználható lesz az elkövetkező finanszírozási programokra benyújtott pályázati iratcsomó összeállításánál. A dokumentum a következő linken tekinthető meg: http://spme.ro/cdownloads/files/karcfalkva-1.pdf.

Csíkszereda, 2014. július 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.