fbpx

Borboly Csaba: a helyi közösségek és a megyei tanács közös kalákával többre juthatnak

Egymillió dollárnyi összeget csoportosítottak át Hargita Megye Tanácsa költségvetésében a tanácsi testület szeptember 24-i, keddi soros ülésén, módosítva az idei beruházási listán. Borboly Csaba elnök elmondása szerint az átirányított összegeket olyan beruházásokra fordítják, amelyeket még idén meg lehet valósítani, és azok a fejlesztések, amelyektől most átcsoportosítottak, nem maradnak befejezetlenül, hanem jövőre folytatják.

– Egy lej sem vész el a beruházásoknál – hangsúlyozta Borboly Csaba –, de azért volt szükség a költségvetés módosítására, mivel idén bizonyos munkálatokat már nem lehetett befejezni, ezért oda teszik a pénzt, ahol még év végéig hasznosan el lehet költeni a pénzt. A megyeelnök példaként említette, hogy a módosítás lehetővé teszi többek között az útépítés folytatását Mindszent és Csíkszentgyörgy, a Peszente-tető és Énlaka, valamint Románandrásfalva és Kissolymos között, továbbá a nehéz körülmények között tanuló gyerekek helyzetének javítását is. Az elöljáró a kalákamozgalmakra hivatkozva arra kérte a helyi közösségeket, vezetőket, hogy közösen oldják meg a helyi problémákat, például a megyei tanács építőanyagot tud biztosítani iskola rendbetételéhez, és együtt, valamennyi érintett hozzájárulásával olcsóbban megoldható a probléma, mint ha megbíznak egy céget a kivitelezéssel.

– Bízom benne, hogy az egykori rendtartó székelyek közösségi felfogása ma is él, mindenki odaáll a közügyek mellé, és összefogással képesek vagyunk ügyeink kezelésére. Szeretném, ha ezt a gondolkodásmódot minél több intézményvezető, polgármester magáévá tenné, hiszen sem Bukarest, sem Budapest, sem Brüsszel nem fogja megoldani a helyi gondjainkat – jelentette ki Borboly Csaba leszögezve: – Csak magunkra számíthatunk, kormánypénzekre nem, hiszen az RMDSZ ellenzékben van, és az uniós források is elapadtak a jelen költségvetési időszakban.

 dijak

Sportolókat díjaztak

A tanácsülés elején Hargita megye élsportolóit díjazták Hargita Megye Tanácsa Keresztes Lajos- és Pro Civitate-díjával. Utóbbi elismerésben részesült Suciu Simion tájfutó, edzőjét, Csúcs Andrást pedig a Keresztes Lajos-díjjal tüntették ki. Keresztes Lajos-díjat kapott továbbá Papp Róbert Flórián, a Csíkszeredai Sportklub dzsúdósa, illetve Albu Botond és Sinka Szabolcs edző, Búzás Dorottya biatlonista és edzői, Márton Simon és Gecse Izabella, valamint Imre Emil gyorskorcsolyázó és Bogyó Mária edző vehette át.

A Keresztes Lajos- és a Pro Civitate-díjat Hargita Megye Tanácsa a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóknak adományozza.

dijazas1

Elkészült Hargita megye kulturális stratégiája

Elfogadták Hargita megye kulturális stratégiáját, amelyet a Regionális és Antropológiai Kutatások Központja készített a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ felkérésére. A stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztinációépítés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása. A dokumentum elfogadását követi a stratégia gyakorlatba ültetése, egy cselekvési terv kidolgozása.

– Azt szeretnénk elérni a kulturális stratégiával, hogy ne csak a pályázóknak való egyszerű pénzosztásból álljon, hanem legyen egy irány, a kulturális programok, valamint a hét kulturális alintézményünk munkája legyen összehangolt, és a kulturális programok egymást erősítsék – nyilatkozta Borboly Csaba reményét fejezve ki, hogy a stratégia megvalósításába aktívan bekapcsolódnak a helyi önkormányzatok is, és a megye minden lakója érezni fogja ennek hatását.

Csíkszereda, 2013. szeptember 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.