fbpx

Borboly Csaba: éljünk szavazati jogunkkal!

Közvetlen előválasztásokat tartanak az önkormányzati tisztségekre több csíki településen márciusban. Többségében állóurnás választás lesz, de két településen mozgóurnás módszerrel döntik el, ki legyen az RMDSZ jelöltje.

Összesen kilenc csíkszéki településen rendeznek előválasztást, amelyen a szavazópolgárok dönthetik el, ki legyen az RMDSZ polgármester- vagy tanácsosjelöltje az idei helyhatósági választáson. Legközelebb március elsején, vasárnap Csíkszentimrén szervezik meg a voksolást, mozgóurnával, amelyen a jelenlegi polgármester jelöltségét erősíthetik meg szavazataikkal az emberek, valamint rangsorolhatják a helyitanácsos-jelölteket. Reggel 9-kor indulnak az urnával, a községet hat körzetre osztották, két szavazólap lesz, az egyik a polgármesterjelölti, a másik a tanácsosjelölti, utóbbin maximum kilenc személyt lehet bejelölni.

A többi településen a következő hétvégén rendezik meg az előválasztást. Csíkszeredában március 7-én, szombaton 9–19 óra között állóurnás voksolás lesz, tíz körzetben, és a szavazók két polgármesterjelölt közül választhatnak, valamint rangsorolhatják a városi tanácsosi tisztségre pályázó személyeket, tehát összesen két szavazólapot kapnak a kezükbe a választók.

Tusnád és Csíkszentlélek községben szintén március 7-én tartják az előválasztást, mindkét településen állóurnást. Tusnádon 8–16 óra között három polgármesterjelölt közül választhatnak, valamint rangsorolhatják a tanácsosjelölteket a három körzetben: a nagytusnádi polgármesteri hivatalban, valamint az újtusnádi és a verebesi kultúrotthonban. Szentléleken 8–19 óra között három polgármesterjelöltre lehet szavazni, valamint rangsorolni a tanásosjelölteket a fitódi óvoda volt épületében (maximum kettőt), a szentléleki polgármesteri hivatal gyűléstermében (egyet) vagy a csíkmindszenti közbirtokossági székhelyen (maximum négyet).

Csíkszentsimonban, Szépvízen, Csíkrákoson és Balánbányán március 8-án tartanak állóurnás választást, és mindegyik településen a tancásosokat rangsorolhatják. Szentsimonban két körzetben voksolhatnak, a szentsimoni és a csatószegi kultúrotthonban 9–17 óra között. Szentsimonban legtöbb hat, Csatószegen maximum három személyre lehet szavazni.

Szépvízen a szépvízi polgármesteri hivatalban (max. hat személyre lehet szavazni), illetve a szentmiklósi kicsi iskolában (max. négy) vagy a borzsovai iskolában (max. kettő) lehet szavazni, 8 és 19 óra között.

Rákoson 9–17 óra között határozhatják meg, hogy a Szövetség tanácsosjelöltjei milyen sorrendben szerepeljenek majd a helyhatósági választási szavazólapon: a göröcsfalvi óvodában (max. négy személyt jelölhetnek be), illetve a rákosi kultúrotthonban (max. hetet).

Balánbányán 9–17 óra között a helyi RMDSZ-székházban várják az urnához a lakosságot, itt ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazólap, kötelezően négy személyre kell voksolni.

Csíkszentmihályon mozgóurnás választáson rangsorolják a tanácsosjelölteket március 8-án reggel 9 órától. A településenként három körzetben minimum két jelöltre lehet szavazni, Szentmihályon maximum háromra, Ajnádon maximum kettőre, Vacsárcsiban pedig legtöbb három jelöltre.

– Amikor szavazunk, gyermekeink, településünk, otthonunk jövőjéről döntünk. Éljünk szavazati jogunkkal, szóljunk bele településeink jövőjébe! Vegyünk részt az előválasztáson! – nyilatkozta Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.

Csíkszereda, 2020. február 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.