fbpx

Borboly Csaba: Hargita megye lakosságának közel 10%-a él víz vagy elektromos áram nélkül

52 elszigetelt Hargita megyei háztartás villamosítására írtak alá szerződést 

Az Innovation Norway Románia programon keresztül Hargita Megye Tanácsa, olyan háztartások villamosítására irányuló beruházásokat valósít meg ahol az elektromos hálózat kiépítése gazdaságilag nem megoldható.Az Innovation Norway Románia a romániai energiaprogram fő működtetője, amelyet a Norvég Alap finanszíroz. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a települések villamosenergia-ellátása terén a helyi önkormányzatok rendelkezésére álló pénzügyi források nem elegendőek a projektek megvalósításához, ezért pályázatok vagy nemzeti programok bevonása szükséges.„Hargita megye lakosságának közel 10%-a olyan helyen él, ahol vagy a víz vagy az elektromos áram számára nem adatik meg, hogy tudják használni. Libán volt az első település, ahol a kisvillany programunk elindult, összefogásban a helyi lakosokkal, községgel. Az évek folyamán elég sok helyen sikerült kiépíteni a villany hálózatot, ami a XXI. században nagyon fontos, hogy a háztartásokban legyen ez biztosítva” – fejtette ki Borboly Csaba.
A projekt általános célja a villamosenergia-elosztó hálózatra nem csatlakozó, elszigetelt háztartások villamosítása fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítésével.

A norvég támogatásokból finanszírozott „Elszigetelt háztartások villamosítása Hargita megyében projekt célja a nem villamosított háztartások villamosítása megújuló energiaforrással, ahol 52 darab fotovoltaikus rendszer kerül telepítésre a hálózatra nem csatlakozó, elszigetelt háztartások számára, melynek összértéke 260.000 euró, ismertette Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Hargita megyében Tusnádfürdő városában 4, Csíkcsicsó községben 2, Kászonaltíz községben 1, Székelyudvarhelyen 5, Lövéte községben 6, Máréfalva községben 1, Korond községben 1, Zetelaka községben 6, Gyergyószentmiklóson 3, Gyergyószárhegy községben 2, Gyergyóholló községben 5 és Gyergyóvárhegy községben 13 rendszert telepítenek az elkövetkezendő időszakban.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.