fbpx

Digitális eszközökkel szerelik fel a Hargita megyei speciális iskolákat

Közel kilencven speciális nevelést igénylő tanulónak és negyvenkét tanárnak biztosítja Hargita Megye Tanácsa az online oktatáshoz való hozzáférést, az eszközöket európai uniós finanszírozással biztosítják. A digitális oktatáshoz szükséges felszereléseket elsőként az Oklándi Inkluzív Oktatási Központban adták át sajtótájékoztató keretében november 16-án.

A többi, Hargita Megye Tanácsához tartozó speciális iskolát – a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskolát, a Bélbori Speciális Iskolát is – felszerelik mobil informatikai eszközökkel, táblagépekkel, a tanárok pedig laptopokat kapnak. A pályázat tartalmazza az internetelőfizetéssel járó költségeket is, legalább 24 hónapra.

Az oklándi átadáson jelen volt Hargita Megye Tanácsának részéről Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond alelnök és Péli Levente, a projektet lebonyolító műszaki vezérigazgatóság vezérigazgató-helyettese. Az eszközöket III. és IV. osztályos tanulóknak adták át.

Borboly Csaba elmondta, reméli, hogy ezeknek az eszközöknek a segítségével jobban lehet szemléltetni egy-egy tantárgyat, érdekesebbé teszi a tanulást, ami jó tanulmányi eredményeket fog eredményezni.

– Azt szeretnénk, hogy a digitális eszközök használatával a gyerekek számára az oktatást, a teljesítményt tudjuk jobban kiszolgálni illetve növelni. Hisszük azt, hogy a sajátos igényű gyerekek számára is a számítástechnika tud olyan segítséget nyújtani, amellyel a szintlépés a különböző tudások elsajátításában segítséget jelent. A pedagógusok folyamatos képzése is szükséges. A végső haszonélvező pedig a gyerekek kell legyenek – tette hozzá Borboly Csaba.

 

Bíró Barna Botond is azt mondta, játékos, könnyedebb tanulást biztosítanak ezek az eszközök, miután az oktatás, a tanulást elősegítő eszközök fejlődéséről és a pályázatról mesélt röviden a diákoknak.

– Ha a történelemben visszatekintünk a régi görög filózófusok még a homokba rajzolva tanítottak. Később táblákat készítettek, amelyekre krétával írtak. Ma már a világ abba az irányba halad, hogy egy cserép méretű tárgyban sok mindent meg lehet találni. Sokkal könnyebb játékosan tanítani a tanároknak és tanulni a diákoknak olyan eszközökön, amelyek megfelelnek a jelenkor kihívásainak – mondta el Bíró Barna Botond alelnök

 

A projekt összértéke közel 300 ezer lej, az önrész két százalék, időtartama nyolc hónap.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.