fbpx

Borboly Csaba: magyar prefektust Bákó megyébe!

A Kosteleket Szépvízzel összekötő tekintette meg november 19-én, szombaton Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével, Becze István megyei tanácsossal és Ferencz Tibor szépvízi polgármesterrel együtt. Az egykor Szépvízhez, jelenleg a Bákó megyei Ágas községhez tartozó, 99 százalékban magyarok lakta települést aszfaltúttal kapcsolnák össze ismét Csík térségével, és mostanra sikerült is a Hargita megyei rész egy szakaszára aszfaltréteget teríteni a szépvízi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa, valamint a Csíki Területi RMDSZ összefogásával.

Mint ismeretes, Szépvízről a főúton több mint hetven kilométeres kerülővel lehet eljutni Kostelekre, ám a Szénás nevű erdei úton – amelyre a szépvízi tavat elhagyva, jobbra lehet rákanyarodni a 12A jelzésű országútról – mindössze 15 kilométer a távolság. A Bákó megyei, 6,5 kilométeres rész aszfaltozására a tíz érintett közbirtokossággal együtt találnának megoldást, ami a tulajdonviszonyok tisztázását is jelenti. A fent említettek az RMDSZ csapatával azt szeretnék elérni, hogy a kostelekiek az oktatás, a kultúra, az egyházi és a gazdasági élet terén egyaránt visszakapcsolódjanak Székelyföldhöz, hiszen Csíktól alig húsz kilométerre található a település, ezen az úton megközelítve. Ezért a Bákó megyeieknél, Ágas község önkormányzatánál szeretnék elérni, hogy építsék meg a Bákó megyei szakaszt a jelenlegi nyomvonalon.

Borboly Csaba szerint a december 11. után megalakuló kormányt arra kellene rávenni, hogy Bákó megyében nevezzen ki az RMDSZ által javasolt prefektust, mert az segítséget jelentene nemcsak a kosteleki út felújításában, hanem a gyimesbükki és a moldvai csángóság számára is, illetve rengeteg erdő- és kaszálóterület visszaszolgáltatásában, amelyet a csíki települések többsége, a közbirtokosságok, egyházközségek még nem kaptak vissza, pedig törvényesen visszajár.

A megyeelnök erről szóló Facebook-bejegyzése és videója megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1123014854412563

Csíkszereda, 2016. november 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.