fbpx

Borboly Csaba: Összefogás, együtt a bajbajutottakért!

Hargita Megye Tanácsa és Prefektusi Hivatala: közös fellépés és cselekvés a háborútól sújtott embertársainkért

Hargita Megye Tanácsa a prefektusi hivatallal közösen ma reggel beszámolt az orosz-ukrán háború következtében kialakult helyzetről, a menekültek fogadásáról és az adománygyűjtésről Hargita megyében.

A több mint 1 hónapja tartó konfliktushelyzet alatt óriási szolidaritásról tett bizonyosságot a megye: Hargita Megye Tanácsa 4 alkalommal juttatta el a bajbajutottaknak a gyűjtőpontokon beérkezett adományokat, de a megye több települése, egyházközösségek is szerveztek gyűjtéseket, több esetben ők maguk oldották meg ezek elszállítását is. Jelentős pénzadomány érkezett a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül: intézmények, vállalkozások, civil szervezetek és magánadományozók felajánlásai.

Hargita megyében sokan ajánlottak fel szálláshelyeket a megyénken átutazó menekültek számára, az önkéntes tűzoltók pedig oroszlánrészt vállaltak a menekültek szállításában.

Petres Sándor, Hargita megye prefektusa iktatása utáni első sajtótájékoztatón vett részt, és talán nem véletlen, hogy a megyei tanáccsal közös esemény, bár sajnálatos téma kapcsán, a két intézmény szorosabb együttműködését vetíti elő.

Március 20-ától fogadjuk megyénkben az első ukrajnai menekülteket, jelenleg 75 személy tartózkodik, Marosfőn, Parajdon, Maroshévízen és Lövétén, és valószínű számíthatunk további érkezőkre. Mi is tanuljuk, hogy mi a tennivalónk, alkalmazkodunk, hogy elláthassuk a feladatokat, akárcsak a pandémia idején.  De bízom benne, hogy a megyei tanáccsal, a Gyulafehérvári Caritas – szervezettel és a megye lakosságának segítségével megoldást találunk arra, hogy a menekültek a normális életük egy részét tovább tudják élni, itt tartózkodásuk alatt – mondta Petres Sándor prefektus.

Nagyon hálásak vagyunk minden segítségért, amit az eddigiekben juttattak el hozzánk a támogatóink. A továbbiakban is szükség van az összefogásra! Kárpátaljai honfitársaink,

Beregszász járás, most újabb kéréssel fordultak hozzánk, tartós élelmiszerekre van szükségük az otthonukban maradó, illetve az oda érkező menekülők megsegítése érdekében. A már működő gyűjtőpontjainkon várjuk a tartós élelmiszereket a  megyeháza Sapientia felöli garázsánál a nap 24 órájában, hétköznapokon 8 és 15 órák között a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság központjaiban: Székelykeresztúron a Kossuth Lajos negyed E5/1 cím alatt, Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály utca 4. szám alatt, Maroshévízen pedig a Victor Babeș utca 8. szám alatt. Székelyudvarhelyen a vállalkozói inkubátorházban, II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt, valamint Gyergyótölgyesen a pszichiátriai kórházban (Gyergyótölgyes 342. szám). A rosszra az egyetlen válasz a jó cselekedet lehet, ez az egyetlen eszköz a kezünkben- fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.