fbpx

Brüsszel: a biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés elsődleges

Tanácskozás az érintettekkel a nagyragadozók témakörében készülő jelentésről

December 13-án Brüsszelben szervezték meg Borboly Csaba, jelentéstevő újabb munkadokumentuma kapcsán azt a tanácskozást, ahol az érintett felekkel egyeztettek a dokumentumhoz kapcsolódó javaslatokról és meglátásokról.

 

A biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés Európában – kihívások és lehetőségek a helyi és regionális önkormányzatok számára címmel készülő jelentés azokra a kihívásokra és lehetőségekre szándékozik választ adni, amelyekkel a helyi és megyei önkormányzatok szembesülnek a nagyragadozók és élőhelyeik megőrzése, valamint az emberi élet és a gazdasági tevékenységek védelmével való egyensúly megteremtésében.

 

A témához kapcsolódó blogbejegyzés elérhető itt: https://www.borbolycsaba.ro/tovabb-kuzdunk-a-medve-ember-konfliktusok-megszunteteseert/

 

A tanácskozás a következő szempontok mentén zajlott:

a hagyományos gazdálkodás jelentősége: a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok megőrzése, a támogatás növelésének szükségessége, minden tagállamban egyértelmű szabályozást bevezetése a vadkár kezelésére, regionális projektek ösztönzése, legyenek az együttélési stratégiák helyspecifikusak, a kulturális értékeket és a környezeti feltételeket is magukba foglalják.

 

A helyszínen készült korábbi bejelentkezés elérhető az alábbi linken: https://fb.watch/otFTTFBQcC/

Borboly Csaba kifejtette:

–Célunk ma az, hogy összegyűjtsük az érintett felek meglátásait és változatos perspektíváit ebben a kritikus kérdésben. Jelenleg kulcsfontosságú a nagyragadozók kérdésének kiemelése a biológiai sokféleség összefüggésében.

–Ezért jelenlegi véleménytervezetünk azokra a kihívásokra és lehetőségekre kíván választ adni, amelyekkel a helyi és megyei önkormányzatok szembesülnek: a nagyragadozók és élőhelyeik megőrzése, az emberi élet és a gazdasági tevékenységek védelmével való egyensúly megteremtése. Több tagállamban a hagyományos gazdálkodási módok folytonossága nem csupán kulturális örökség, hanem a biodiverzitású területek védelmezője, az egyedülálló ökoszisztémák előmozdítása és a genetikai sokféleség megőrzése érdekében, amely elengedhetetlen a globális ökológiai stabilitáshoz. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a mezőgazdasági földművelés felhagyása 2017 óta Hargita megyében 3000 hektárral csökkentette a legelő- és rétterületeket.

 

–De ugyanakkor aggodalomra adnak okot a vadkár okozta kihívások. Romániában a medvepopuláció gyorsan nőtt, ami a medvék és az emberek közötti találkozások növekedéséhez vezetett. A medvék viselkedése és élőhely-preferenciája eltér a többi nagyragadozótól. A nagyméretű medvepopuláció különféle hatással lehet a biológiai sokféleségre. A hagyományos gazdálkodási gyakorlatok felhagyása a nagyragadozók által okozott károk miatt, a földhasználat megváltozásához vezethet. A nagyméretű medvepopulációk emberi biztonságra gyakorolt negatív hatásainak aktív kezelésével felhívhatjuk a figyelmet a fenntartható vadgazdálkodás fontosságára, és elősegíthetjük a kiegyensúlyozott megközelítést, amely figyelembe veszi az emberi közösségek és a természeti környezet szükségleteit és biztonságát.

E tekintetben a román környezetvédelmi minisztérium idén, április 5-én tette közzé az ICAS és a Brassói Transilvania Egyetem által végzett barnamedve-populáció becslésére vonatkozó tanulmány eredményeit, amely 7536-8093 medveállományt jelez Romániában.

Ez a szám az Európai Unióban korábban, 2007-ben, bejelentett 5960–6620 egyedből származik, figyelembe véve a növekedési ütemet és az összes eltérést.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.