fbpx

Összevont egyeztetésre került sor Gyergyószentmiklóson

Terelőút, inkubátorház és a Tinka malom került a középpontba

Újabb egyeztetésre került sor Gyergyószentmiklóson december 14-én, ahol több fontos téma és megoldásra váró feladat került terítékre. A találkozón részt vett Gyergyószentmiklós vezetése, az Arbor Szövetség képviselete, a megyei tanács, valamint a múzeum munkatársai.

Három fontos témát érintettek, amely közül a Tinka malom megmentésére kötött egyesség érvényesítése volt a legsürgetőbb, hiszen ahogy már beszámoltunk róla https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1025265608635861 , – a főként fából készült malmot megtámadta a gomba, ami sürgős beavatkozást igényel.

Sajnos a gombásodást megfékező vállalkozás csak február-márciusba tudja elvégezni a szükséges beavatkozást, viszont a januári hónap folyamán a város el tudja készíteni a felújítási tervet a malomra, így a márciusi hónap folyamán nem csak a gombásodás elleni beavatkozás, hanem a felújítási munkálatok is elkezdődhetnek.

Második témaként az új inkubátorház körüli kérdéseket járták körül, ahol úgy tűnik, az elfogadott szabályos tanácshatározat ellenére sincs közös akarat és tenni akarás. A helyi tanács és az Arbor Szövetség egyeztetései nem vezettek eredményre. A megyei tanács és a hozzá tartozó, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége nevében felkérték a városvezetést egy jogi álláspont megfogalmazására, valamint egy szerződés aláírására a megyei tanáccsal. A megyei tanács jelentős támogatást nyújtana az inkubátorház elindításában, valamint az azt működtető menedzser kinevezésébe is segítene, de amíg nincs helyi közös álláspont, akarat és fellépés, addig nem tudnak az ügyben előbbre lépni.

A kisterelőút ügye is egyre sürgetőbb lenne, bár a jelenlegi törvénykezések jelentősen hátráltatják a folyamatot.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, a Gyergyói-medence települései, valamint a város szempontjából is jelentős szerepe lenne a terelőutaknak, hiszen nagyban hozzájárulna a forgalom tehermentesítéséhez. A folyamat kétlépcsős kellene legyen, elsőként a Gyergyószárhegyet Gyergyóalfaluval összekötő szakaszt kellene elkészíteni, majd a Gyergyószentmiklóst Gyergyótekerőpatak irányába  összekötő részt. Ez 95%-ban csökkentené a teherforgalom arányát, valamint a város és a települések személygépkocsi forgalmát is jelentősen tehermentesítené. Sajnos a jelenleg hatályba lévő megszorító intézkedések miatt ez a beruházás is állni kényszerül.

Január folyamán Gyergyószentmiklós város befejezi a telekkönyvezést, a megyei tanács pedig, amint engedi a törvény, kinevezi a mérnökfelügyelőt. Ha minden a terv szerint halad, februárban kiadható lesz az építkezési parancs, számolt be az egyeztetésről a megyeelnök.

Borboly Csaba hozzátette: december 7-i rendkívüli tanácsülésén Hargita Megye Tanácsa másfél millió lejt szavazott meg Gyergyószentmiklósnak a 2023-as tartalékalapjából az uniós projektek zökkenőmentes megvalósítása érdekében. Ezt a gyergyószentmiklósi önkormányzat az EU elszámolásakor kell majd visszatérítse.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.