fbpx

Bukarestből változtatható a nagyvadak kilövési kvótája

A nagyvadak által okozott vadkárok megtérítéséről és a kilövési kvótákról egyeztetett Ctibor Kocman-nal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László szakértő március 23-án.

Amint a megbeszélés során megtudták, a kártérítések igénylésének és kifizetésének szigorítása és nehézkessége nem brüsszeli elvárás, hanem a romániai döntések eredményezte bürokrácia vezetett oda, hogy alig van megtérített vadkár, és az emberek feleslegesnek tartják a kár bejelentését.

– A mai megbeszélés tanulságaként elmondhatom, hogy végrehajtás terén látszik, hogy Románia nem végez teljeskörű konzultációt, és ezért több érdekelt fél sértetten kerül ki ebből a folyamatból. Szükség van a nagyvadak védelmére, de úgy hogy az a közös akaraton és elfogadáson alapuljon – nyilatkozta Borboly Csaba az egyeztetést követően.

– Bukarestben kell változtatni a hozzáálláson, mert ott nem tették meg a szükséges intézkedéseket, amelyeket Brüsszelben várnak, azaz a megfelelő indoklást a kilövési kvótához. A bizottság sohasem kérte a kilövési kvóta eltiltását, hanem a kvóta növelésének indoklását, amire a romániai kormány ahelyett, hogy megindokolta volna például a túlszaporulattal vagy a vadkárok növekvő számával, inkább eltörölték a kvótát. Feladatunk, hogy meggyőzzük az új minisztert érveljen a kilövési kvóta mellett. A nagyvadak ügye nincs az emberek életterének szemszögéből is kezelve Európa szinten. Romániában azon személyek, akiket vadkár ért nem kapnak kompenzációt a Natura 2000-es program keretében, pedig az unió lehetővé teszi, és lenne is rá pénz, hektáronként akár 200 euró. Ha a vidékfejlesztési alapból kárterítést fizetnének, a vadkárok is valamennyivel elviselhetőbbek lennének. Ez a mezőgazdasági minisztériumon döntésén múlik– hangsúlyozta Borboly Csaba.

Ctibor Kocman felügyelőhöz eljutottak a vadkárok ügyében korábban készített dokumentumok, ezek alapján leszögezte, hogy számára a medvék kilövése nem megoldás. Borboly Csaba szerint az Európai Bizottságnak az a fontos, hogy minél nagyobb legyen a védett állatok száma, főleg mivel Európa más részein ezekre a nagyvadakra nem tudtak vigyázni, kiírtották őket. A megbeszélésen elhangzott, a helyi megyei tanácsok a térségfejlesztés motorjai, ezért be kell vonni őket a vadállatok okozta károk csökkentésének folyamatába. Megegyeztek abban, hogy folytatják a beszélgetést az ember és állat együttélése témában bevonva még több kollégát az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságától.

Idén Romániában lesz a Large Carnivor Platform ülése júniusban, ezért a megyei tanács elnöke javasolta, hogy tartsák Hargita megyében, mivel itt a medvepopuláció száma jelentős, és szívesen fogadnák azokat, akik foglalkoznak a témakörrel, egy tanulmányút során részletesebben bemutathatnák nekik a problémát.

A Régiók Bizottságának plenáris ülésén a megyei tanács elnöke elmondta, hogy egy saját jelentésben kellene foglalkozni a problémával, most ezen dolgoznak. Céljuk, hogy a testület döntést hozzon a nagyvadak ügyében. Ehhez együttműködésre van szükség, és meg kell győzni a többi pártcsoportot is. A néppárti szakértőkkel is folytattak egyeztetést ezzel kapcsolatban, akik vállalták a jelentés elkészítését.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága plenáris ülése előtt készült élő bejelentkezését megtekinthetik itt:

Az Élőhelyvédelmi Irányelvnek (Habitats Directive) a vadkárok megelőzésére vonatkozó módosítási javaslatai, illetve a konzultációs oldalon indított szavazás elérhető itt: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/798139617018155/.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő linken olvashatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/.

Csíkszereda, 2017. március 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.