fbpx

Lejárt a törvény által megszabott kedvezményes időszak

Sajnálattal értesültem arról, hogy Csíkszeredában több háziorvos elköltözött a Jégpálya negyedi épületünkből, amelyben eddig helyiséget bérelt a rendelője számára. Sérelmezték, hogy jelentősen megnőtt a bérleti díj, mondván, így költözni kényszerülnek. Tulajdonképpen egy kedvezményes időszak járt le! Próbáltuk elmagyarázni, hogy sajnos a törvények megkötik a kezünket e kérdésben, ugyanis az orvosi rendelők koncessziós díját a 2004/884-es kormányhatározat írja elő. Ennek értelmében az első öt évben a koncessziós díj évi egy euró négyzetméterenként. Az első öt év után a koncessziós díj értékét újra kell tárgyalni, és az a jogszabály szerint nem lehet kisebb a piaci értéknél. Mindezek alapján Hargita Megye Tanácsa is köteles volt újratárgyalni a csíkszeredai Jégpálya negyedi rendelők bérleti díját, és 2015. január elsejétől piaci értékben számítja a bért. Így az ingatlan eddigi hét bérlője az első öt év után 1 euró/négyzetméter/év helyett 1 euró/négyzetméter/hónap árat kellene hogy fizessen. A koncesszió 15 évre szól, ennek az első öt évében volt érvényben a kedvezményes bérlési díj.

Igyekeztünk lépni az ügyben, de hát a jogszabályokat be kell tartani, annak ellenében nem köthetünk szerződést. Persze ha a vonatkozó szabályozás módosul, akkor majd, ahogy eddig is, a kedvezőbb lehetőséget fogjuk alkalmazni, hisz mi nem szeretnénk olyan jövedelmet szerezni, amelyet az egészségügyi rendszerből veszünk ki. Az a kérésem, hogy ha bárkinek az érintettek közül erre a jogszabályra vonatkozóan van olyan jogi álláspontja, amely cáfolja a mi olvasatunkat, juttassa el hozzám, beszéljük meg. Mert a béremelés kapcsán pontatlan információk keringtek, de vallom, hogy kibeszéléssel, együttgondolkodással mindenre tudunk megoldást találni.

Úgy tudjuk, hogy az érintett orvosok egy gyógyszertárral közös bejáratú, a gyógyszertár által biztosított helyiségben találtak kedvezményes körülményeket. Sajnos minket a törvény kötelez, hogy az öt év letelte után piaci értékben számítsuk a bért. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a gyógyszertárnak gazdasági érdeke származik abból, hogy olcsón, akár szimbolikus összegért biztosítson felületet a háziorvosoknak, ami által jelentősen növekedik a forgalma és az eladása.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.