fbpx

CAPfuture – az egészséges és minőségi élelmiszerekért

Április 26-án részt vettem a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által megszervezett CAPfuture eseményen Brüsszelben, melynek fő témája a székelyföldi életet fenntartó egészséges és minőségi élelmiszerek voltak.

 

Az Európai Parlamentben Vincze Lóránt és Winkler Gyula képviselő urak voltak a házigazdák, ezúton is köszönjük a lehetőséget, illetve meghívott vendégeink, Daniel Buda és Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselők is megtiszteltek jelenlétükkel.

 

A felszólalók mellett előadást tartott Gál Zoltán, a csíkszépvízi közbirtokosság elnöke, Varga Péter, közös agrárpolitikai szakértő, Melles Előd, a Gyergyószentmiklósi Erdészeti Hivatal vezetője, Kopacz Emőke, biológus, Fekete Örs, fiatal gazda, Erőss József, a zetelaki közbirtokosság részéről és János Ferdinánd, a Garden Proiect tulajdonosa. A több, mint két órás fórum során szót ejtettünk erdőgazdálkodásról, Hargita sajtról, közös agrárpolitikáról, védett területekről, termelésről, fenntarthatóságról, fiatal gazdákról és több más, környezeti- és agrár területeket érintő támogatásokról, fejlesztésekről.

 

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a helyi és egészséges élelmiszereket termelők támogatásának fontosságát, a fiatal gazdák itthon maradásának ösztönzését, biogazdálkodást hangsúlyozta beszédében. Kiemelte, nem titkolt szándék a Székely termék védjegy tovább erősítése és népszerűsítése a nemzetközi piacokon is. A Székely termék védjegyet jelenleg 160 termelő birtokolja, több mint 1200 védjegyes termékkel.

 

Elmondhatom, hogy az elmúlt közel 15 évben a helyi termelők segítése mindig meghatározó volt a tevékenységünkben. Ennek eredményeként ma már kialakult egy olyan termelői réteg, akikre büszkék lehetünk, és akik a tevékenységükkel ma már a helyi fogyasztókat rendszeresen egészséges élelmiszerekkel tudják ellátni. Ezen kívül lényeges része a megyei tanács éves költségvetésének is a termelők támogatása, például a keresztúri vágóhidat 2 millió lejjel tudtuk támogatni.

 

A Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület által lebonyolított Kiskertész programunkban közel 100 iskola és 3000 kiskertész vesz részt, több mint 1 tonna magot osztottunk ki.  Több mint 20 egyesülettel van folyamatos kapcsolatunk. Megemlíteném partnerszervezeteinket, szövetkezeteinket, amelyeket üzleti tervekkel segítünk.  Ugyanígy támogatjuk a Székely Gazda Szervezetet, a Falugazda programot. Pályázati kérdésekben nyújtunk szakmai segítséget, valamint van egy kezdeményezésünk, amely fiatal pályázatírókat nevel ki. A csíkcsomortáni helyi szövetkezettel közel 250 ezer euró értékű pályázatot adtunk le rövid élelmiszerláncok promoválására. Évente 50 mintagazda vesz részt a programjainkban, rendszeresen szervezzük a gazdák közötti tapasztalatcseréket.

Elmondhatjuk tehát, hogy vannak eredményeink, elindult egy folyamat a helyi termel Interregionális Csoport ők körében, viszont számos problémával, nehézséggel is szembe kell, hogy nézzünk. Ilyenek például a gazdák szövetkezeti kedve, a legelők, közbirtokosságok helyzete, a Natura 2000-es kártérítések hiánya, vagy akár a nagyragadozókkal való együttélés kihívásai. Továbbá, fontos kiemelnünk az élelmiszer reziliencia kihívását, amelyet a jelenlegi válság kiválthat a közeljövőben, érintve az egész Európai Unió lakosságot. Az élelmiszer válság egy olyan probléma, amellyel valószínű szembe kell nézzünk mindannyian, és amelynek megoldásához elengedhetetlen a helyi források és helyi termelők, gazdák támogatása. Erre kiemelt figyelmet kell fordítanunk a Közös Agrárpolitika megalkotása során is. Ennek értelmében, Régiók Bizottsága tagjaként előterjesztettük a Fenntartható Élelmiszerpolitikát érintő Interregionális Csoport létrehozását. Ennek elindításához várjuk meglátásaikat és javaslataikat.

Gratulálok a CAPfuture projekt lebonyolításáért és további sok sikert kívánok a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökségünknek, akik a tevékenységük révén minden energiájukkal a kis termelők egészséges élelmiszer-termelését segítik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.