fbpx

Virtuális ifjúsági igazgatóság? Lendületben Hargita Megye Tanácsának alakuló, virtuális ifjúsági igazgatósága

Borboly Csaba: Idénre 10 százalékkal emelkedett a fiatalok aránya Hargita Megye Tanácsánál

Elindult Hargita Megye Tanácsának ifjúsági programsorozata, melyet minden évben május 4-15. között szerveznek. Ma délután Csíkszeredában sajtótájékoztatón ismertette a közel kéthetes programsorozatot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zonda Erika, a Programok és projektek vezérigazgatóságának vezetője, Bogos Ákos, a CSTIT, Tornai Szilárd UIET, Benedek Zoltán, a GYTIT elnöke, illetve Hargita Megye Tanácsa alintézményeinek vezetői és képviselői.

A jó hangulatú találkozón a három térséget képviselve: Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Udvarhelyszéki Ifjúsági és Egyeztető Tanács és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács vezetői a programok ismertetése mellett főbb vízióikat és egy virtuális ifjúsági igazgatóság létrehozását is bemutatták. Az ifi napokon zajló eseményeket esténként slam poetry előadások és ifjúsági bulik zárják. Az esemény további partnerei: Alfalvi Fiatalokért Egyesület, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Business Center, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, Hargita Megyei Nevelési Tanácsadói és Erőforrás Központ, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár, Hallgatói Önkormányzat – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda Város Önkormányzata, Vámszer Géza Művészeti Népiskola.

A programokról bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://www.facebook.com/events/358607669410437/

Borboly Csaba kifejtette, fontosnak tartják, hogy a szórakozás mellett az intézmény által létrehozott Hargita 101 programjaik is ismertté váljanak a megye összes szegletébe, ugyanakkor perspektívát mutassanak az ifjúságnak. Ezért a tervek szerint létrehoznak egy virtuális ifjúsági igazgatóságot, ahol az intézmény munkatársai és az önkéntes nagykövetek a Hargita 101 programok mentén látnak munkához. Ugyanakkor az ifjúsági napok programsorozatának kínálata is az intézmény által meghatározott prioritások és a 101 program mentén jöttek létre. Várjuk a fiatalokat, hogy minél többen kapcsolódjanak be az igazgatóság munkájába, és az ez évi ifjúsági programokba – zárta a megyei tanácselnök.

Zonda Erika kifejtette, nagy kihívás olyan eseményeket szervezni, amely megérinti és eljut a fiatalokhoz. Tapasztaljuk, hogy saját közösségükben a fiatalok jól érzik magukat, és szívesen csatlakoznak a helyi eseményekhez, ennek fényében döntöttünk úgy, hogy az ifjúsági szervezetek segítségét kérjük. Ötletbörzéket tartottunk és kibeszéltük, hogy milyen programok jöhetnek szóba. Ugyanakkor külön öröm, hogy alintézményeink is minden évben szerveznek eseményeket, szerencsés helyzetben vagyunk, mert több intézményvezető fiatal, és jobban követni tudjuk az ifjúság igényeit, mondta.

Bogos Ákos CSTIT-elnök bemutatta Hargita Megye Tanácsa és az ifjúsági szervezetek által megálmodott virtuális ifi igazgatóság projektjét.

– Ebben a projektben előnyt kovácsolhatunk abból, hogy fiataljaink sok időt töltenek az online világban. Az igazgatóság tagjai közé önkéntes, aktív fiatalokat is várunk, akik nagykövetként csatlakozhatnak Hargita Megye Tanácsa munkatársaihoz. Szeretnénk motiválni a fiatalokat, és bevonni őket a Hargita 101 program megvalósításaiba – zárta a CSTIT elnöke.

Tornai Szilárd UIET-elnök elmondta, a több naposra tervezett ifi napi programsorozat kiváló lehetőség a fiatalok számára, új dolgokban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. Az esemény megszervezését megelőző ötletbörzéket is kifejezetten hasznosnak véli, mivel több olyan program és rendezvény került szóba, amely hiánypótló lehet. A hét különlegessége, hogy mindhárom térségben slam poetry előadások és bulik zárják a napi programokat – zárta az UIET vezetője.

Benedek Zoltán GYTIT-elnök azt üzente a fiataloknak, hogy ne féljenek bele vágni akár résztvevőként, akár szervezőként az ilyen jellegű eseményekbe, mert maradandó tapasztalatokkal gazdagodhatnak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.