fbpx

CNC vezérlésű gép kezelésére képző osztályt indítanának Székelyudvarhelyen

Tizennégy fémipari vállalkozóval találkozott Borboly Csaba megyeelnök, Görbe Péter főtanfelügyelő és Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának vezetője Székelyudvarhelyen a Matplast székhelyén, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szervezetének (UKKSZ) vezetőségének részvételével. A megbeszélés témája a vállalkozók által felvetett probléma volt, mely szerint nehezen találnak munkaerőt. Ezen probléma megoldására már tavaly az a javaslat született, hogy indítsanak CNC vezérlésű gép kezelésére képző osztályt a Bányai szakközépiskolában az ősztől. Mindez a szakképzés fellendítését célzó, hosszabb ideje tartó folyamat része, amelyet Hargita Megye Tanácsa indított el a tanfelügyelőséggel, iskolákkal és vállalkozókkal együttműködve. A megbeszélésen jelen volt az UKKSZ vezetősége is.

A szakosztály elindításához feltétel egy CNC vezérlésű gép megvásárlása, amely körülbelül tízezer euróba kerül. Borboly Csaba a települések hozzájárulását kérte, hogy mondjanak le a nekik szánt összegből Székelyudvarhely javára. A megbeszélés után Oroszhegy felajánlotta hozzájárulását, így a február 29-i, hétfői, Székelyszenterzsébetre kihelyezett tanácsülésen kiutalhatják a szükséges összeget az udvarhelyi önkormányzatnak, aminek köszönhetően elindulhat a CNC-kezelői szakosztály, amelynek az akkreditációjához szükséges a gyakorlógép. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a városvezetés is partnerként viszonyul az ügyhöz, az összeg felhasználásánál. Az említett támogatás mellett a megyei tanács a kisebb didaktikai eszközök megvásárlásában, tanulmányi ösztöndíjak biztosításában is segítséget ígért, valamint szerepel a tervek között pályázatok kiírása tanulmányi versenyekre.

A megbeszélésen Borboly Csaba elmondta, hogy a megyei tanács a múlt év végén elfogadott megyei szakképzési cselekvési terv alapján támogatja és együttműködik a szakképzés terén a tanfelügyelőséggel, valamint a helyi önkormányzatokon keresztül az iskolákkal, hiszen szakemberhiány tapasztalható, miközben sok szakképesítés nélküli fiatal szülőföldje elhagyására kényszerül. Ezért több téren is segít a megyei tanács, jelen esetben is, a tanfelügyelőség pedig a szakosztály megerősítésében és a feltételek biztosításában vállalt szerepet, ugyanis érdemes megvizsgálni az osztályok szerkezetét egy térségben, hogy jusson gyerek szakmunkásképzőbe és szakközépiskolába egyaránt. Hargita Megye Tanácsa a népszerűsítést is vállalta. Mint elhangzott, ahhoz, hogy az iskolák minél több diákot vonzzanak a szakmunkásképző osztályokba, szükség van arra, hogy a cégek is szerepet vállaljanak a népszerűsítésben, például ajánlják fel a fiataloknak a gyárlátogatás lehetőségét, a diákok gyakorlatozhassanak a vállalatoknál. Az utóbbi nemcsak a diákoknak remek lehetőség arra, hogy megismerjék a szakmát, és hogy az iskola után biztos jövőképük legyen, hanem a cégeknek is lehetőség arra, hogy maguk képezzék ki a nekik megfelelő munkaerőt. A CNC vezérlésű gép kezelése olyan szakma, amelynek jövője van, hiszen nemcsak a fémiparban, de más iparágakban is egyre gyakrabban használják ezt az eszközt. A szak mellett szól az is, hogy a megyében a legjobban megfizetett szakmák közé tartozik.

A megbeszélésen az is kiderült, hogy Székelyudvarhelyen a fémmegmunkáló iparban dolgozók átlagéletkora negyvenhét év, ami szintén arra enged következtetni, hogy fő feladat a szakmák népszerűsítése a fiatalok körében, például kisfilmek levetítésével az iskolákban. Tavaly már végeztek a szakképzési szintről felmérést (erről szóló hírünk itt érhető el: http://www.hargitamegye.ro/hirek/konkret-lepesek-a-hargita-megyei-szakkepzes-munkaeropiachoz-valo-igazitasaban.html), amelynek eredményéből kiderült: a vállalkozói szféra nyitott arra, hogy szerepet vállaljon a szakképzés javításában. Elhangzott, hogy együttműködési megállapodást kötnek a vállalkozókkal, amelybe belefoglalják, hogy a felek miben fognak szerepet vállalni, a diákok milyen körülmények között fognak dolgozni, milyen összegért. A vállalkozók ajánlataiból az is kiderült, hogy a jó szakembereket megfizetik, így akár a megfizethetőség terén is fel lehetne venni a versenyt a külföldi munkaajánlatokkal, legalábbis a magyarországiakkal mindenképpen.

Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra, nagy szükség van jó szakemberekre megyénkben, de ehhez alapvető a szakoktatás biztosítása is, a jó példák népszerűsítése. Elmondta, népszerűsíteni kell a szakosztályokat a médiában, meghívni a diákokat gyárlátogatásra, szakmai gyakorlatra.

– Akkor lesznek itt is jó szakmunkások, ha képezünk. Érettségi után azon fiatalok többsége, akik a továbbtanulás helyett a munkába állást választják, a jövedelem miatt elsősorban külföldre megy. Egy ilyen szakosztály létrehozása egy lépés afelé, hogy megállítsuk vagy legalább csökkentsük ezt a megyénkre jellemző problémát, ezért fontos a szakoktatás támogatása – osztotta meg a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa évek óta foglalkozik a problémával, bevonva a tanfelügyelőség és a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársait, illetve Böjte Csaba ferences szerzetest is, és meglévő eszközeivel, pénzösszegek leosztásánál is igyekszik támogatni a szakoktatást (legutóbbi erről szóló hírünk: http://hargitamegye.ro/hirek/novelni-kell-a-vallalkozoi-szellemet-a-szakiskolat-vegzett-fiatalok-koreben.html). A megyei tanács elemzőcsoportja korábban jelentést készített a szakoktatás helyzetéről, a dokumentum itt érhető el: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-hargita-megyei-szakoktatas-helyzete-2/

Csíkszereda, 2016. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.