fbpx

COVID-19: Az RB elnöke üdvözli a régiók és városok felhívására reagáló új uniós intézkedéseket, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a helyi vezetők nyomon fogják követni és ellenőrizni fogják azok helytállóságát.

 

Apostolos Tzitzikostas, a Régiók Európai Bizottsága elnökének nyilatkozata az Európai Bizottság által 2020. április 2-án javasolt intézkedésekről
„Az Európai Bizottság ma előterjesztett egy intézkedéscsomagot, amely reagál a Régiók Európai Bizottsága és számos helyi és regionális önkormányzat közelmúltbeli kéréseire, amelyekben jelezték, hogy jobb támogatásra van szükségük a válság társadalmi, gazdasági és egészségügyi következményeinek kezelésére irányuló erőfeszítéseikhez. 

A SURE program konkrét intézkedéseket irányoz elő annak biztosítására, hogy a munkavállalók továbbra is megkapják a fizetésüket, illetve hogy a vállalatok fenntarthassák a foglalkoztatást. Remélem, hogy ez Európa-szerte segíteni fogja a helyi közösségeket a COVID-19 okozta világjárvány társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítésében. Az is alapvetően fontos, hogy az új rendszer enyhíteni tudja a régióinkban és városainkban élő családok és vállalkozók helyzetét, és fenn tudja tartani regionális gazdaságaink termelőkapacitását. Bizottságunk készen áll arra, hogy elősegítse a rendszer gyors életbe léptetését, és ellenőrizni fogja, hogy az összhangban legyen a helyi realitásokkal, azaz felméri, hogy az intézkedések mennyiben felelnek meg helyi közösségeink mindennapi szükségleteinek.

Üdvözlöm az Európai Bizottság arra irányuló javaslatát, hogy az uniós költségvetés tartalékainak felhasználásával a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül további 3 milliárd eurót ruházzanak be az egészségügyi ágazatban. Ez megfelel az RB koronavírusra vonatkozó cselekvési tervében részletesen kifejtett, arra irányuló kérésnek, hogy hozzanak létre egy az uniós költségvetés el nem költött kereteiből finanszírozott uniós szükséghelyzeti egészségügyi mechanizmust. Ezeknek a forrásoknak köszönhetően régióink és városaink létfontosságú készleteket és orvosi felszereléseket szerezhetnek be, és jobban támogathatják a világjárvány elleni küzdelem élvonalában dolgozó orvosi, szociális és sürgősségi szolgálatok munkáját.

Az Európai Bizottság a mai napon olyan rendelkezéseket is javasolt, melyeknek köszönhetően még rugalmasabban lehet felhasználni a kohéziós és mezőgazdasági alapokat, így azok gyorsabban támogatást tudnak nyújtani a sürgősségi intézkedésekhez és a gazdasági fellendüléshez. Regionális és helyi vezetőkként támogatjuk az Európai Bizottság erőfeszítéseit, amelyek lehetővé teszik a válság előtt tervezett beruházások gyors átprogramozását. Ugyanakkor arra kérem az Európai Bizottságot, hogy garantálja, hogy a régiók továbbra is kulcsfontosságú szerepet töltsenek be az intézkedések tervezésében és végrehajtásában. A kohézió és a vidékfejlesztés egyedülálló munkamódszert kínál, amely összekapcsolja az uniós, nemzeti és regionális/helyi szintű szereplőket. Az uniós beruházások pedig csak a regionális és helyi vezetők közvetlen tapasztalatainak teljes körű kihasználásával használhatók fel úgy, hogy az megfeleljen a lakosság és a vállalkozások szükségleteinek.”

Az RB cselekvési terve az Európai Unió régióinak és városainak támogatására a COVID-19 elleni küzdelemben 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.