fbpx

Csak együttműködve tudunk fejleszteni

A Csík-térségi beruházásokról, fejlesztésekről egyeztetett Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Tánczos Barna szenátor és Becze István, a területi szervezet ügyvezető elnöke a vállalkozói szféra képviselőivel május 20-án Csíkszeredában.

Borboly Csaba kiemelte, azon dolgoznak, hogy Csík térségében a helyi vállalkozók részesüljenek az önkormányzati forrásokból, helyi munkahelyek létesüljenek. „Fontos, hogy térségünkben erős vállalkozói szféra legyen, mert ők képesek munkahelyeket teremteni. A megyei tanácsnak számos nagy beruházása van, és arra biztatom a helyi vállalkozókat, hogy jelentkezzenek a közbeszerzési kiírásokra, hiszen csak úgy leszünk igazán nyertesei a kormányzati és európai uniós projekteknek, ha a beruházásokat helyi vállalkozók végzik el. Az elmúlt időszakban folyamatosan változtak a közbeszerzési törvények, bonyolult, nehézkes a szabályozás, de ennek ellenére fontos, hogy helyi cégek jelentkezzenek a közbeszerzési kiírásokra, akár társulásokban is, ebben az esetben összeadják a vállalkozások üzleti mérlegeit ” – biztatta a jelenlévőket Borboly Csaba.

Tánczos Barna az integrátorok szerepét hangsúlyozta a térségben, akik az apró, életképes kezdeményezéseket összefogják, segítenek a piacszerzésben, érdekvédelemben. „Az integrátorok hiánya hosszú távon probléma lehet, hiszen a térségre nem a nagy mamutvállalatok jelenléte a jellemző, éppen ezért sok lehetőségtől esünk el, ha nem tudunk közösen fellépni. Fontos, hogy egymásban ne versenytársat lássunk, hanem együtt tudjunk dolgozni a fejlesztések érdekében” – emelte ki a szenátor.

Becze István a helyi gazdaság erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, szerinte meg kell találni azokat a pontokat, ahol egymást erősíthetik a vállalkozások, például a helyi termékek értékesítésében fontos a közös marketingtevékenység, amellyel fel lehet hívni a helyi termékek előnyeire a fogyasztók figyelmét. „Sok a nyersanyag a megyében, ami nincs kihasználva, fontos lenne ezeket hasznosítani, a környékbeli települések potenciálját kihasználni. Ugyanakkor nagyon fontos a szakoktatás kérdése is, hiszen a munkahelyteremtésben kiemelkedően fontos, hogy piacképes tudással rendelkező fiatalok hagyják el az iskolapadokat ” – hangsúlyozta Becze István.

A továbbiakban ismertették az európai uniós források vállalkozásokat érintő jövőbeli lehívási lehetőségeit, és a vállalkozók gyakorlati kérdéseket tettek fel az elöljáróknak. Mindannyian egyetértettek abban, hogy minden szinten kiemelkedően fontos az együttműködés mind a vállalkozók, mind a közszféra és a vállalkozói szféra között, enélkül nem lehetséges a gazdaság fellendítése a megyében.

Csíkszereda, 2014. május 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.