fbpx

Megnyílt Sóvidék első turisztikai irodája Farkaslakán

Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában nyitotta meg kapuit május 20-án, kedden az első sóvidéki turisztikai információs iroda a község polgármesteri hivatalának nyertes európai uniós pályázata eredményeképpen. A Tourinform átadási ünnepségét a helybéliek mellett megtisztelte jelenlétével Winkler Gyula EP-képviselő és Asztalos Ferenc EP-képviselőjelölt, Antal István és Moldován József parlamenti képviselő, Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba elnök, Incze Csongor alelnök és Ambrus Sándor térségi tanácsos, valamint Parajd és Oroszhegy község polgármesterei.

– Irodánk a község fogadószobája, amelyben vendégeink a térség, illetve más régiók turisztikai kínálatáról is tájékoztatást kapnak. Alapvető feladatunk a külföldi és hazai vendégek tájékoztatása a látnivalókról, szolgáltatásokról és programokról. Tevékenységünk fő célja Farkaslaka és környéke, valamint Székelyföld turizmusának a népszerűsítése – mondta el az egybegyűlteknek Sztojka Beáta, aki kolléganőjével, Tamás Jácintával osztja meg az iroda feladatainak végzését. Egy meghívásnak köszönhetően az iroda máris, a hét végén a budapesti SYMA Központban, a IV. Magyar Világtalálkozó keretében megtartandó Világfalu keretében népszerűsíti térségünket.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere rövid betekintést nyújtott a projekt megvalósításába, ismertetve a kezdeti nehézségeket, és örömét fejezte ki, hogy a 2012 őszén indított építési munkálatok eredményeképpen ma egy korszerű irodába térhetnek be a Sóvidékre és Tamási szülőfalujába érkező vendégek.

– Remélem, egy év múlva vaskos jelentést kapunk az iroda munkatársaitól az elvégzett munkáról és annak mérhető eredményeiről, hisz tennivaló akad bőven a turizmus területén – ezekkel a szavakkal kívánt sok sikert a Tourinform munkatársainak Kovács Lehel.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő is köszöntötte a jelenlevőket, rövid beszédében kifejtve, hogy egy ilyen jelentős térségi iroda megnyitása jelzésértékű, hiszen az európai alapokból megvalósított projekt azt mutatja: Brüsszel nincsen messze.

– Az Európai Unió, az európai intézmények, amelyeknek a támogatása itt, Farkaslakán is eredményt hoz, közel van hozzánk. A brüsszeli segítséget ellenben csak helyi kezdeményezésre, befogadó készségre alapozva lehet kihasználni, ez önöknek sikerült, amihez gratulálok – mondta el az EP-képviselő. – Ahol integrált turisztikai szolgáltatásokról beszélünk, ott a helyi gazdaságot erősíti a turizmus. Székelyföld idegenforgalmi perspektíváját is abban látom, hogy ha sikerül továbblépni az elkezdett úton, ha a helyi termékek, a Székely termék, illetve az itteni térségek sajátos arculata úgy jelenik meg a szolgáltatásban, hogy a turistáknak nem élelmiszert és vendégéjszakát, hanem maradandó élményt adunk el, ami visszavonzza őket.

Winkler Gyula hangsúlyozta, a vasárnapi választások tétje az, hogy a községi, megyei, törvényhozási és kormányzati döntéshozatali szint mellett az Európai Unióban is jelen legyen továbbra is az erdélyi magyar képviselet.

TourinformFarkaslaka2014maj20_1

Borboly Csaba megyeelnök szintén fontos lépésnek tartja az első sóvidéki Tourinform iroda kapunyitását.

– A székely közösség vasárnapi egységes fellépése sok hasonló nagy lépést tud előkészíteni Sóvidék számára – mondta el a jelenlevőknek az elöljáró, gratulálva az újabb farkaslaki beruházáshoz, és emléklap kíséretében székely zászlót adott át a polgármesternek.

Az átadást követő fórumon Borboly Csaba példaértékűnek és nagyon eredményesnek nevezte a sóvidéki összefogást, amely a gazdasági mutatókon is meglátszik.

– Farkaslaka a megye egyik legjobban fejlődő községe. Ahol összefogás, fejlesztés, beruházás van, ott jövő is lesz! Természetesen az összefogás többi szintje is ugyanolyan fontos, mint amit önök helyben megvalósítanak. Együtt kell haladnunk, összefogva lehetünk erősek és sikeresek. Vasárnap újabb erőpróba következik, amikor is az erdélyi magyar közösség megmutatja saját magának, de Bukarestnek és Brüsszelnek is, mennyien vagyunk, másrészt a ma átadott farkaslaki beruházás is szemlélteti, hogy fontos az európai parlamenti jelenlétünk, és ennek folytatása szükséges ahhoz, hogy Farkaslakán és Székelyföld más részein is befejezhessük a tervezett beruházásokat – hívta fel a figyelmet a megyeelnök.

Székelyudvarhely, 2014. május 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.