fbpx

Csíkcsicsó–Tuzla nyári repülőjárat indításának lehetőségeit mérlegelték

Lehetséges egy nyári, kisrepülőgépekkel lebonyolított járat beindítása Csíkcsicsó és a román tengerpart között a tuzlai repülőtér tulajdonosa és Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint. Mindezt a Csíkcsicsó–Budapest, illetve Csíkcsicsó–Bukarest járatok mellett képzelik el Hargita megyében, amelyek szintén szerepelnek a tervek között.

Megvalósíthatónak tartja Adrian Vasilache, a tuzlai (Konstanca megye) kisrepülőtér tulajdonos-vezérigazgatója a csíkcsicsói kisreptér fejlesztésére vonatkozó Hargita megyei elképzeléseket. Ezt Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének fejtette ki, aki meglátogatta a román tengerpart melletti létesítményt július 29-én, pénteken. Adrian Vasilache felajánlotta, hogy a tuzlai légikikötő munkatársai ingyenes tanácsadással és oktatással segítik a Hargita megyeieket, sőt átadják nekik az olcsó és az elvárásoknak megfelelő fejlesztés összes tervét, megvalósítási módját, a felgyűlt tapasztalataikat. A tuzlai kisreptérnek ugyanis már csak a nemzetközi reptérre vonatkozó engedélye hiányzik, amihez mindössze egy kormányhatározat szükséges, utána közvetlen külföldi járatok indulhatnának vagy érkezhetnének (jelenleg esetenként ki kell hívniuk a határrendészetet). A tuzlai létesítmény tulajdonosa elmondta, jól ismeri a csíkcsicsói repteret és annak gyimesi tulajdonosát, Antal Andrást, akiről azt tartja, hogy jól lehet vele együttműködni.

Adrian Vasilache és Borboly Csaba bíznak a jó partnerség kialakításában, és egyetértettek abban, hogy Csíkcsicsóban megvan a potenciál egy kisreptér működtetésére. Elhangzott, hogy egy tökéletes terminál 200 ezer euróból megépíthető (lásd a tuzlai látogatáson készült fényképeket: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1027756403938409), ami körülbelül másfél kilométer aszfaltút értékének megfelelő összeg. A tuzlai reptér 4–46 személyes gépeket fogad (saját gépparkjában 4 és 6 személyes gépek, illetve tengeri ipari kiszolgálásra használt helikopterek találhatók). A tuzlai reptérre van igény, van forgalma, szögezte le a tulajdonos. A létesítmény a térség gazdaságára pozitív  hatással van, és míg 10 nagy romániai repülőtér veszteséges, addig a tuzlai  nyereséges, mondta el a vezérigazgató megjegyezve, hogy a csicsói reptér profitot termelne az oktatói és ipari szolgáltatás nélkül is (a tuzlai reptéren ugyanis ilyen szolgáltatásokat is nyújtanak, míg a Hargita megyei tervek között ez nem szerepel). Tuzlán egyébként az oktatói és ipari tevékenységnek köszönhetően összesen 110 személyt foglalkoztatnak. A tulajdonos hozzátette, hogy a Bukarest–Konstanca-autópálya ellenére sokan a kis repülőgépeket választják a tengerpartra utazáshoz, a reptér befektetőket vonzott a térségbe.

A számítások szerint egy légitaxizás 200–250 euróba kerülne Csíkcsicsó és a román tengerpart között, egy ilyen kisgépes járatot megvalósíthatónak tartanak, a Csíkcsicsó–Budapest, illetve Csíkcsicsó–Bukarest járatok mellett, amelyek szintén szerepelnek a Hargita megyei tervek között. Borboly Csaba szerint egy aszfalt vagy beton kifutópályának közberuházásként kell elkészülnie Csicsóban, mivel a kisreptér fejlesztése a térség hasznára válna.

A megyeelnök ismertette a Hargita megyei törekvéseket ez ügyben. Elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években lépéseket tett egy kisreptér fejlesztéséért: elkészült egy célszerűségi tanulmány (http://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2016/07/Hot205-Studiuaeroport.pdf), megvalósíthatósági előtanulmányt terveznek, felmérést készítettek a légiforgalmat befolyásoló időjárási viszonyokról, valamint a lakosság ez irányú igényéről. Hargita Megye Tanácsának elnöke nemrég Brüsszelben is felszólalt e témában, az erről szóló hírünk itt olvasható: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/a-kisrepterek-temajaban-szolalt-fel-borboly-csaba-brusszelben/

A korábban készült fejlesztési koncepció tanulmányozható a http://spme.ro/hu/nl/10/hargita-airport–fejlesztesi-koncepcio vagy a http://spme.ro/cdownloads/files/Hargita-Airport-repter-fejlesztesi-koncepcio-HU.pdf honlapon.

Csíkszereda, 2016. július 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.