fbpx

Diagnosztizálták Csíkszeredában az első koronavírussal fertőzött személyt

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház betegellátó egységének egyik orvosa az első koronavírus-fertőzött Csíkszeredában. A beteg állapota jó, a kórház erre elkülönített részlegén ápolják.

„Az elmúlt időszakban megfeszített tempóban dolgoztunk, és folyamatosan teszünk azért, hogy biztosítani tudjuk a fertőzöttek kezelését és ehhez a megfelelő körülményeket. A közösségért dolgozunk, az emberek és az egészségügyi alkalmazottak biztonsága a prioritás. Ahogy vállaltuk, a törvények szerint járunk el, figyelembe véve a személyes méltóságot, a személyiségi jogokat, a magánélethez való jogot. Ragaszkodunk a mielőbbi, de pontos tájékoztatáshoz, és fölöslegesnek tartjuk a pánikkeltést, ami nem a közösség érdekeit szolgálja” – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kacsó Jolán osztályvezető elmondta, a kolléga tegnap belázasodott, ezért letesztelték, a pozitív ereményről értesítették a kórház vezetőségét. Ezt követően a személyzet egy részét is tesztelték, ezek az eredmények negatívak. A történtek egyelőre nem befolyásolják a kórház és a sürgősségi betegellátó egység működését, a személyzet továbbra is védőfelszerelésben folytatja a munkát.

Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, a sürgősségi osztály az, amelyik az élvonalban dolgozik. Fontos a személyzet biztonsága, ezért első körben letesztelték azokat, akik érintkeztek az orvossal. Ezek a személyek elkülönítésben vannak, a pihenőhelyet biztosította Hargita Megye Tanácsa. Mivel a teszteredményeik negatívak, két nap múlva folytathatják a munkát, és az előírásoknak megfelelően letesztelik a személyzet többi részét is, számolt be a kórházmenedzser.

Jó hírről is beszámolnak az elöljárók: két orvossal bővül a sürgősség csapata, amire szükség is van, ugyanis a székelyudvarhelyi kórházból is ide irányítják a betegeket – miután az felkerült az úgynevezett COVID-19-háttérkórházak listájára –, és megnőtt Csíkszeredában a betegek száma. De Hargita megye más részéből és Kovászna megyéből is érkeznek betegek, és senkit nem utasítanak vissza, ezt a törvény is előírja, erősítette meg Kacsó Jolán.

Az első fertőzöttről és a további intézkedésekről videóban számol be Borboly Csaba, Konrád Judit és Kacsó Jolán: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/249096119796933

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.