fbpx

Ember és természet együttélési nehézségei Csíkkozmáson

Hódgátak okozta károk a lakóövezetekben – tehetetlenül maradt lakosok

Miközben a hód az élővilágra, ezzel együtt számos fajra pozitív hatást gyakorol, Csíkkozmáson – és a megye számos más településén – a lakosság károkozóként találkozik a nagytestű rágcsálóval.

A károsult lakosok kérésére november 16-án, szerdán, Hargita Megye Tanácsának elnöke és kollégái, Szántó László polgármester, valamint a megyei vízügy, környezetőrség, környezetvédelmi ügynökség, a természetvédelmi területek ügynökségének szakemberei – lakossági felkérésre – helyszíni terepszemlét tartottak, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és együtt hosszú távú megoldást is találjanak.

A helyszínen készült élő bejelentkezés megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1440073123152075

 

Közel három éve vált kritikussá a helyzet a település központjában, ismertette Szántó László, Csíkkozmás polgármestere, mára már istálló, pince, kert víz alatt van, sőt még a házakba is beszivárog, a gyümölcsfák már az enyészet útjára kerültek.

A helyzet nem egyszerű, az érvényben lévő akcióterv szerint a hódok tekintetében szinte lehetetlen hosszú távú megoldást hozó jogszerű intézkedéseket foganatosítani.

Ami kimondható, és amiben az összes megjelent érintett intézmény egyetértett: belterületen a hódproblémát lehet kezelni, közbe lehet lépni!

A terepszemlén jelen levő intézmények felhívták a figyelmet a hódok kezelésére vonatkozó országos akcióterv A.13.3-as pontjára, amely kimondja, hogy a lakosság biztonsága és az árvizek megelőzése érdekében a településeken belül el kell távolítani a hódgátakat, valamint a környező növényzetet, amelyet a hód a gátak építésére használhatna. Ugyanennek a dokumentumnak az A.9.8-as pontja sürgősségi közbelépésre ad lehetőséget. Azonban az akcióterv értelmezésekor nehézségek adódnak, hiszen az egyes alpontok esetében nincsenek megnevezve pontosan azok a szervek, akik az egyes tevékenységeket el kell, hogy végezzék. A fő pontok végén vannak felsorolva a felelős szervek, mint a kutatóintézetek, a biológiai sokszínűség megőrzését célzó egyesületek, egyetemek, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, a vízgazdálkodási hatóság, a környezetvédelmi ügynökség, a talajjavító hatóság stb. Nem szerepelnek megnevezve a polgármesteri hivatalok, holott első sorban mindenki tőlük várja a megoldást. Azonban, ha a fent említett akciótervet vesszük alapul, nem ők a fő felelősei a probléma megoldásának.

A terepszemlét összehívó intézmény, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba tanácselnök összegezte a körvonalazódó megoldási lépéseket:

– Első lépésként most a károsultak papíron kell, hogy jelentsék a polgármesteri hivatalok felé a károkat, amelyek összehívják a kárfelmérő bizottságot, és kérik a kártérítéseket a minisztériumtól. Ugyanakkor sürgős közbelépésre van szükség, hogy a víz zavartalanul lefolyhasson, az árvíz megszűnjön. Ez azonban nem biztosítja a hosszú távú megoldást, mivel a hódok visszatelepedhetnek. Ahhoz, hogy hatékony, hosszú távra megoldást nyújtó intézkedéseket lehessen megvalósítani, szükség van az akcióterv egyes pontjainak az újragondolására, pontosítására és kiegészítésére. Az akcióterv pontos választ kell, hogy adjon azokra a kérdésekre, hogy milyen szervek kell, hogy elvégezzék az egyes beavatkozásokat, ki finanszírozza ezek költségeit, valamint a lakosság számára a kártérítések kifizetésén túl, a kármegelőzés érdekében is információkat és anyagi támogatást kell biztosítani, ott ahol ez szükséges.

Jelenleg úgy tűnik tehát, hogy nincs hatékony hivatalos megoldási lehetőség, amivel hosszú távon kezelhetnék az adott helyzetet. Mint megtudtuk, a hódkárokat nem igazán jelentik le a hivatalos intézményekhez, mivel a kártérítési eljárás bonyolult, és az összeg sem számottevő, hogy megérné utánajárni. Emellett a területalapú támogatásokból is veszíthetnek az elárasztott területek tulajdonosai, ha a kaszálójuk hosszabb időre víz alá kerül. Szükség van egy hatékony intézményrendszerre, amelyet már a hódok visszatelepítése előtt ki kellett volna alakítani – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette: bízik az illetékes minisztérium támogatásában.

Csíkszereda, 2022. november 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.