fbpx

Okosan is lehet, vagy lehetne

Nagyvázsony egy magyarországi, pontosabban Veszprém megyei település, amelyről a BBC is tudósított a magyar sajtó mellett. Mégpedig egy olyan projekt kapcsán, amely keretében a szelektív hulladékgyűjtést nem a megszokott módon, autóval végzik, hanem szekérrel. Az alábbi összeállítás azt bizonyítja, hogy a falusi közegben egy ilyen fajta gyűjtés sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb a megszokottnál.

Egy szemetes autó átlagsebessége 15 km/óra, ami megegyezik egy lovasszekér sebességével is. Így pénz és energiapazarlás az, hogy mindezt autóval végzik, miközben a lovas megoldás a megannyi előnye mellett környezetbarát és emberközelibb is. A múlt hét végén ott voltam Bonchidán és láttam, hogy akkora szemetes autóval jöttek begyűjteni a szemetet, hogy alig fért be a szűk kisutcákba.

Érdekesnek találom, de sajnos a román sajtóban még nem találtam említést erről, vagy hasonló projektről. A téma fontossága és időszerűsége pedig megkérdőjelezhetetlen Romániában is.

Nem rég fejeződtek be Gyergyóremetén a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer építési munkálatai, amelyről részleteket itt olvashatnak.

Szemétszállító autók és egyéb gépek sora áll a telep helyszínén, a beruházás 150 munkahelyet kellene biztosítson, de minden egy helyben áll és porosodik. A nyári napsütés sem tesz jót a helyben vesztegelő drága gumiabroncsoknak. Az előírás arra kötelez, hogy egy ilyen beruházás menedzselését, működtetését egy magáncég kell végezze. Az illetékes közösségközti tevékenységet ellátó egyesület (ADI SIMD) meg hónapok óta hallgat, sajnos még nem látszik a folyamat vége. Ennek kíírása nem lenne bonyolult, de nagyon időigényes és a fellebezések is hátráltatják az ügyet. Összességében nem tartom megfelelőnek. A hulladékbegyűjtésre és szállításra kiírt közbeszerést követően kerülhetne sor a működtető cég kiválaszására, de ennek időpontja még kérdéses.

De nem mi vagyunk az egyedüliek, hiszen 40 megyéből csak néhány tudott beindítani ilyen vállalkozást. Több millió befektetett euróról van szó, telik az idő és nincs előrelépés. De erről sem beszél az itteni sajtó, annak ellenére, hogy hatalmas összegekről van szó. Az okos emberek Brüsszelbe kitalálták, hogy ez a rendszer így kell működjön, ha nem megfelelő is, de így kell. Reméljük a dolgok mégis jó irányba fognak haladni.

Be kell vallanunk, hogy egyelőre sok pénz felhasználásra került, de a racionalitásnak, a józas paraszti észnek nem igazán adtak esélyt, sőt Bukarestben mindig jobban meg akartak felelni, mint ahogy kell, és ez tovább bonyolítja és nehezíti a dolgokat. De dolgozunk rajta, megyünk előre! Más megoldás nincs.

Arra biztatom Önöket, hogy a lovainkat ne adjuk el! A ló mindig is a magyar ember legjobb barátja volt, és a barátokra mindig lehet számítani.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.