fbpx

Egy észrevétel

Kezembe került egy PDL-s vezető politikussal készült interjú szövege, és az interjúban végig arról van szó, hogy „nem volt esélyünk, mert három sajtóttröszt feküdt ránk, és nyírtak”. Elgondolkodtam, hogy az internet, a facebook világában tényleg megalapozott egy ilyen magyarázat, ha valakit támadnak a televíziók, akkor tényleg nincs esélye?

Szerintem nem így van, már az erdélyi magyar politikai verseny sem ezen az alapon működik. Hogy kihez mennyi média húz, az nem mérvadó. A román politikusok azt mondják, hogy a román politikában igen. E szempontból lényeges különbség van a román és a magyar politikai mező között, Magyarországon ugyanis inkább az szokott beigazolódni, hogy akit támad a média, az nyer, és akit támogat, az veszít. Persze a magyar parlamentben az elképzelhetetlen, hogy valaki fogja magát, és a kormánypárti frakcióból átül az ellenzékibe. Bukarestben olyanra is volt példa, hogy ezt a mozgást ugyanaz az ember háromszor csinálta meg egy ciklus alatt.

Szóval vannak sajátos jegyei minden egyes ország pártrendszerének, de nem kell őket örök érvényűnek tartani, a legutóbbi bukaresti polgármester-választáson ugyanis egy jelölt ki sem mozdult a tömbházlakásából, és facebookozva összeszedett 10%-ot. Tehát van erre is példa, és van arra is. Igazából a lényeg az, hogy nincs lehetetlen a politikában. Ahogy nálunk felé mondják, hideg nincs, csak sz… ember.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.