fbpx

Nemzetközi csapat támogatja az emberek és nagyvadak közötti együttélésért létrehozandó regionális platformot

Második alkalommal látogatott Hargita megyébe egy, a környezeti konfliktusok kezelésében jártas nemzetközi szakértői csapat 2018. június 20-án. A szakértők Hargita Megye Tanácsának székhelyén helyi és regionális szereplőkkel találkoztak és tájékozódtak a barna medve (Ursus arctos) jelenlétéből eredő konfliktusok és azok kezelésének témájában.

A nagyvadak jelenlétének következtében kialakult konfliktuszónákban az Európai Parlament regionális platformok létrehozását támogatja egy, az Európai Bizottság által kötött szerződésen keresztül. Ezt a projektet a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet (Institute of Applied Ecology, IEA) vezeti különböző európai országok szakembereinek bevonásával. A projekt során kiválasztottak néhány, a konfliktusok által érintett területet, eddig Olaszországból (Trento és Toszkána) és Romániából.

A projekt keretében tartott csíkszeredai találkozón Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Vrancea megyék megyei tanácsainak és környezetvédelmi ügynökségeinek képviselői vettek részt.

Hargita megye részéről a Csíki-medence barna medve állományának felmérését célzó mintaprojektet mutatták be, amely Hargita Megye Tanácsa, a Pogány-havas Kistérség Natura 2000-es területekért felelős fiókszervezete és helyi vadászegyesületek együttműkédésével valósul meg. Ugyanakkor a különböző megyék részéről érkező résztvevők bemutatták a nagyvadak jelenléte által a térségükben kialakult konfliktushelyzetet.

Borboly Csaba szerint folytatni kell az egyeztetéseket a felekkel, amíg a kormány képes lesz az egészséges együttélés megteremtésére a nagyragadozókkal. A megyei tanács elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Hargita megyében a legmagasabb a medvepopuláció, napi szinten történik medvetámadás. Ennek egyik súlyos következménye a megyeelnök szerint, hogy a félelmen túl, sok esetben a gazdálkodóknak évről évre egyre kevésbé jövedelmező a mezőgazdaság vagy az állattartás.

A résztvevők által megbeszélt témák érintették a vadászatot és beavatkozást mint lehetséges kezelési és kármegelőzései eszközöket, a kárpótlási rendszer bevezetésének szükségességét, a beavatkozásokra vonatkozó döntéshozás térségi intézményi szinten való megvalósulásának célszerűségét, valamint regionális szintű közös tevékenységi területek azonosítását a helyi kulcsszereplők bevonásával.

Az emberek és nagyvadak közötti együttélésért létrehozandó regionális platform helyszínének kiválasztása érdekében a szakértői csoport további találkozók szervezését tervezi a jövőben.

Csíkszereda, 2018. június 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.