fbpx

Egyre fontosabb az energiahatékonyság kérdése a vidéki térségek számára is

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága választott nagykövete a klíma- és energiaügyi kérdésekben közvetítette az RB álláspontját csütörtökön, november 23-án Brüsszelben a Polgármesterek Szövetségének Régiók Bizottságának követeinek egyeztető ülésén. Mint Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RB tagja kifejtette, hogy a középületek többsége a helyi közigazgatósági egységekhez tartoznak, így ezen hivataloknak a legnagyobb az EU-s irányelvek megvalósításában. Romániában pedig a finanszírozást és a költségeket tekintve nem hatékony a középületek fűtése és szellőztetése. Ide sorolandók a közigazgatási épületek mellett a kórházak, iskolák, a közvilágítás és a távfűtési hálózatok. Minden kormánynak megvan az egyedi nézete az energiahatékonyságot tekintve, ez pedig a hosszú távú célok elérését akadályozzák.

Energiahetkonysag_2017nov23 (2)

Borboly Csaba szerint helyi megoldásokat kell eszközölni, nem elég országos szinten szabályozni. Az úgymond inaktív közigazgatási egységek mozgósítására van szükség útmutatók és finanszírozási rendszer kidolgozásával. Ugyanakkor fontos, hogy a tervezés megyei vagy térségi szinten történjen meg a kormány vagy a szakminisztérium támogatásával, figyelembe véve a térségek éghajlati sajátosságait. Hargita megye hőszükséglete nyolcvan százalékkal lehet nagyobb a fővárosénál.

Korábban Borboly Csaba a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének bukaresti találkozóján ismertette a Régiók Bizottsága álláspontját:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/az-energiahatekonysag-kerdeset-tersegekre-bontva-kell-targyalni.html

Csíkszereda, 2017. november 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.