fbpx

Tisztelt Hargita megyei Lakos!

Sorsdöntő időszakban vagyunk. Európában olyan, az őshonos kisebbségek védelmét szavatoló törvénycsomagért szálltunk síkra, amilyenre még nem volt példa az Unió történetében. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) égisze alatt szervezett Minority SafePack aláírásgyűjtésen az EU hét országából összesen legalább egymillió aláírás összegyűjtése szükséges, ezen belül Erdélyből 250 000, ahhoz, hogy az Európai Bizottság törvénycsomagot alkosson ez ügyben. A javaslat a következő területekre terjed ki: szabad anyanyelvhasználat és szabad szimbólumhasználat, egyenlő bánásmód kisebbség és többség között, nemzeti kultúránk és hagyományaink támogatása, európai uniós jogvédelem a kisebbségek számára, anyanyelvű sportközvetítések és kulturális tartalmak biztosítása országhatároktól függetlenül.

A fentiek betartásának hiányát mi, székelyföldi tömbben élők is érzékeljük, gondoljunk csak a szimbólumainkat és feliratainkat érő támadásokra! És akkor nem beszéltünk még a vegyes, illetve szórványvidékekről, ahol nemzettársaink még inkább érzik a saját bőrükön azt, hogy bár Románia több nemzetközi szerződésben vállalta kisebbségei védelmét – sőt törvényben ratifikálta például az Európai Regionális Nyelvek Chartáját –, ezeket a vállalásait nem tartja be maradéktalanul, vagy sajátosan értelmezi a vonatkozó jogszabályokat. Az ilyen és ehhez hasonló „félreértelmezéseket” is szeretnénk kiküszöbölni a Minority SafePack támogatásával.

Ugyanakkor közeledik a magyarországi országgyűlési választás, amelyen nem mindegy, milyen parlamentet, illetve milyen kormányt választunk. Ez nekünk, határokon kívüli magyaroknak is életbevágóan fontos, mert olyan felelős kormányra van szükség, amely partnernek tekint bennünket, és konkrét intézkedésekkel segíti itthon maradásunkat. Ezért fontos, hogy minél többen szavazzunk mi, külhoni magyar állampolgárok is, és aki még nem regisztrált a választásokra, az minél hamarabb megtegye.

Ezúton is azt kérem Öntől, hogy ha még nem tette, támogassa aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést önkénteseinknél vagy online, a jogaink.eu honlapon. Kérem azokat a külhoni magyar állampolgárokat, akik még nem regisztráltak a választásokra, tegyék azt meg.

Tisztelettel:

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

Csíkszereda, 2017. november 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.