fbpx

Műhelymunka, tojásírás és kiállítás a megyeházán

Hargita Megye Tanácsa a tíz országot átfogó CreArt projekt keretében március 18-22. között több rendezvénnyel ünnepli meg immár negyedik éve az Európai Kreativitás Napját.

Vászonra festett anyaság

Hétfőn, március 21-én délelőtt műteremmé változott a megyeháza márványterme, ahol a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Középiskola 15-15 diákja alkotott Anyaság témában.

A CreArt projekt eddig 10 Hargita megyei művésznek nyújtott lehetőséget alkotásaik Európa különböző városaiban való bemutatásra – erről számolt be a fiataloknak Zonda Erika programigazgató, a CreArt projektmenedzsere.

Muhelymunka

A Botár László képzőművész által vezetett műhelymunkán készített alkotásokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szülészeti osztályán fogják kiállítani, hogy így tegyék még szebbé a kismamák számára a szülés élményét. A diákok munkáit öttagú zsűri értékelte, valamennyi résztvevő oklevelet kapott, a legjobbnak ítélt öt alkotást külön díjazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A zsűri tagjai: Tiboldi Bea és Nagy Szidónia, a Csíki Anyák Egyesülete részéről, Székedy Ferenc, a CreArt Hargita megyei nagykövete, Botár László művészeti vezető és Zonda Erika projektmenedzser. A legjobbnak ítélt alkotók: Borbély Krisztina, Istvánfi Barbara, és Spînochi Csilla, a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai, valamint András Kinga és Sajgó-Vormair Orsolya a Dr. Palló Imre Művészeti Középiskolából. (FOTÓGALÉRIA)

Ősi motívumokkal ismerkedtek a gyerekek

Ugyancsak hétfőn a Hargita Megyei Művészeti Népiskolával közösen húsvéti tojásírásra várták a kisiskolás csoportokat Hargita Megye Tanácsa földszinti hátsó kiállítóterében. A kesicével és viasszal történő tojásírás „tudományába” Kisné Portik Irén néprajzkutó vezette be a csoportosan érkező gyerekeket, számos motívum és minta közül választhattak. Az írást követően a tojásokat hagyományosan pirosra festették, majd addig törülgették, amíg szép csillogóak lettek.  (FOTÓGALÉRIA)

Tojasiras

Jegyzetek a jövőről – alkotói szemmel

Az idei CreArt európai vándorkiállítás témája: Jegyzetek a jövőről (Notes on tomorrow). A Hargita megyei alkotók munkáit felvonultató kiállítást hétfőn délután 17 órától nyitották meg a Megyeháza Galériában.

A kiállításmegnyitón Zonda Erika, a CreArt projektmenedzsere elmodnta, a program fő célja a képzőművészet mobilitásának elősegítése, a lokális trendek globális körforgásba való emelése, az ifjúság szakmai motiválása az alkotási folyamatra.

A projekt keretében minden évben pályázatot hirdetnek helyi képzőművészek számára egy nemzetközi kiállításon való részvételre, az ily módon bezsűrizett alkotásokból nyílt jelen kiállítás. A kiállító művészek: Csata Kinga Ibolya, Fodor Zsuzsánna, Iochom Zsolt, Kovács Kinga, László Hajnalka, Mezey Ildikó, Szakács Eszter és Vitos Hajnal. Közülük az európai kiállításokon való részvételre Luisa Santos, a 2016-os CreArt vándorkiállítás kurátora Fodor Zsuzsánna és Kovács Kinga munkáit választotta be, melynek Kaunas (Litvánia), Kristiansand (Norvégia) és Aveiro (Portugália) városok adnak helyszínt.

Kiallitasmegnyito

– A művészi alkotásokon keresztül az életet szebbé lehet tenni, ezért gratulálok a megye képzőművészeinek, és arra biztatom őket, hogy kapcsolódjanak be a CreArt kínálta lehetőségekbe – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A kiállítás szakmai szemmel Székedi Ferenc publicista, a CreArt nagykövete méltatta. Meghívottként jelen volt az eseményen Szabó Árpád, a Maros Megyei Tanács alelnöke is.

A Megyeháza Galériában kiállították a délelőtti műhelymunkán készült Anyaság témájú diákmunkákat is. A tárlat a nap huszonnégy órájában látogatható. (FOTÓGALÉRIA)

Kedden is folytatódik a rendezvénysorozat

Március 22-én, kedden 17 órától a CreArt európai műhelymunkák és rezidensművész-programokban résztvevő képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Nagy István Művészeti Középiskola aulájában. A kiállító művészek: Gidó Szende Melinda, Bartis Elemér Márton, Berze Imre, Veres Imola, Kovács Kinga és Zsigmond Adél.

Csíkszereda, 2016. március 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.