fbpx

Együtt tartott terepszemlét Hargita és Maros megye tanácselnöke

A Hargita és Maros megyét összekötő megyei utakat tekintette meg Hargita és Maros megye tanácsának elnöke szeptember 13-án, kedden. A 135-ös (Etéd–Siklód–megyehatár–Sóvárad), a 136-os (Gagy–megyehatár–Bözöd–Erdőszentgyörgy), valamint a 136A (Etéd–megyehatár–Bözödújfalu) jelzésű út Hargita, illetve Maros megyei szakaszát járta végig a két megye küldöttsége, Bözödben találkoztak, majd együtt mentek a kőrispataki megyetáblához, onnan pedig Siklódra.

Borboly Csaba, Hargita, valamint Péter Ferenc Maros megyei elnök egyaránt a megyehatár két oldalán lévő települések összekötésének fontosságát hangsúlyozta.

„A közös erőfeszítés haszonélvezői a szétválasztott közösségek lesznek. Ezeknek az utaknak a járhatóvá tétele hatással lesznek rokoni és gazdasági kapcsolatokra egyaránt. Vissza kell építeni, amit leromboltak, és jó, hogy erre megvan a közös szándék. Lehetőséget kell teremteni fiataljainknak a hazatérésre, és ez az utak építését is jelenti” – nyilatkozta Borboly Csaba megköszönve tanácselnök-kollégájának az együttműködést, a korábbi Maros megyei vezetés ugyanis nem válaszolt a megkeresésre, most viszont az RMDSZ révén egy csapatban dolgoznak.

Péter Ferenc szerint prioritási sorrendet kell felállítani az utak felújításában, de a szomszédos megyékkel összekötő összes utat korszerűsíteni kell. „Nem zsákutcákat akarunk építeni, hanem a megyehatár két oldalán lévő falvak összekapcsolására törekszünk. Az útfelújítás következtében remélhetőleg könnyebb lesz a helyi lakosság élete, és az áthaladó forgalom révén fellendül a térség gazdasága, illetve a turizmus, hiszen az aszfaltozott úton a turisták könnyebben megközelíthetik a bözödi tavat, a kőrispataki szalmakalap-múzeumot és az útvonal mentén lévő falvakat, Siklódot, Énlakát” – jelentette ki a Maros megyei elnök.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint a megyehatár átjárhatóságával bővülhet a térség turisztikai kínálata. Csibi Attila, Erdőszentgyörgy község polgármestere szintén elsősorban idegenforgalmi szempontból tartja fontosnak a szóban forgó utak korszerűsítését, és hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az 500 lelkes Bözöd bevonása a térség fejlesztésébe. Rafain Emil, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, hogy több mint ötven kitelepített bözödi család költözött Keresztúrra, ezen családok tagjainak pedig 80–100 kilométeres kerülőt kell megtenniük ahhoz, hogy őseik sírját gondozni tudják.

A terepszemlén megálltak a kőrispataki megyetáblánál is, ahol Borboly Csaba elmondta, az ott áthaladó 136A út korszerűsítési tervét aktualizálják, és Bukarestben, a szaktárcától kérni fogják az atyhai út beruházásából megmaradt pénzösszeg átcsoportosítását, ebben szükség van az RMDSZ honatyáinak segítségére. Ha elfogadják kérelmüket, akkor idén van remény egy szakasz aszfaltozására, közölte.

Maros megyében a 136-os úton Erdőszentgyörgytől a bözödi letérő felé már idén elkezdik az aszfaltozást – már elkészült az alapozás –, és a tervek szerint jövő nyárig befejezik a tíz kilométeres szakaszon.

Csíkszereda–Marosvásárhely, 2016. szeptember 13.

 754 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás