fbpx

Együttműködési megállapodás Hargita Megye Tanácsa és gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között

Borboly Csaba: kutatás, fejlesztés és képzés az együttműködés alappillérei

Több mint harminc éve van jelen Csíkszeredában, Hargita megyében, Székelyföldön a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és jogelődjeinek (közvetlen elődje a Szent István Egyetem) kihelyezett központja.

Május 24-én, kedden, Hargita Megye Tanácsának parajdi kihelyezett ülésén egyöntetűen megszavazták a gödöllői egyetem és a megyei tanács közötti együttműködési megállapodás létrejöttét, amely délután sajtótájékoztató keretében hivatalos formát is öltött.

 

– Utolsó perces döntés volt részemről, hogy az együttműködési megállapodás aláírása ne a kihelyezett tanácsülésen történjék, hanem a megyei tanács székházában, a sajtó képviselői előtt, hangsúlyozva ezzel is az eredményes és hosszú együttműködés hivatalossá tételének fontosságát. Sokat köszönhetünk az egyetem jelenlétének a megye életében, oktatás, kutatás, szaktanácsadás terén. Ha csak arra gondolok, hogy a vidékfejlesztés és vadgazdálkodás területén alap– vagy mesterképzésben vagy akár doktori cím megszerzésében volt lehetőségük az évek során megyénk  mezőgazdászainak tudás és  tapasztalat birtokába jutniuk, elégtétel számunkra. Kutatás, fejlesztés és képzés a ma aláírt együttműködés alappillérei amely közösségünk gazdasági megerősödését jelenti – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsánk elnöke.

Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora szerint, Hargita Megye Tanácsával ez egy kipróbált kapcsolat, hosszú együttműködés eredménye. Kiemelten kezeljük a Kárpát-medencei kapcsolatokat, oktatási-, kutatási-, szakképesítési központokat működtetünk. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalapításával 2021. február 1-jén Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú, multidiszciplináris képzési helye jött létre. Örülünk annak, hogy az évek során több mint ezer oklevél került átadásra Székelyföldön, alapképzés- és mesterképzés eredményeként. Rákészülünk az EU új vidékfejlesztési programjára, Hargita Megye Tanácsával, Székely Gazdák Egyesületével közösen szeretnénk részt venni. Bízom benne, hogy az elkövetkező harminc év is legalább annyira gyümölcsöző lesz, mint amilyen volt a múltunk – tette hozzá a MATE rektora.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere örömét fejezte ki az iránt, hogy a felnőttképzés a ma megszületett megállapodás egyik pillére, és bizalmát fejezte ki az iránt, hogy a hosszú távú együttműködés lefektetett alapjai a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Önkormányzata és a Székely Gazda Egyesület között erősíteni fogja a helyi munkaerőt a mezőgazdaságban, az állattartásban , valamint az élelmiszeriparban.

Becze István, megyei tanácsos megerősítette, hogy a megyei tanács már 2008 óta kiveszi részét a vidékfejlesztésben, a megyei agrárbizottság nevében is üdvözölte az együttműködés hivatalossá tételét.

Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynökségének és Vidékfejlesztési Egyesületének vezetői is, Cilip Árpád és László Csongor,  akik a MATE keretén belül szereztek képesítést, értékelték a megállapodást, hiszen ők napirenden tartják a kapcsolatot a gazdákkal, termelőkkel, a mezőgazdaságban zajló folyamatos innováció miatt nagyon lényeges  ezen szereplők  képzése.

A sajtó képviselői előtt ezt követően a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és Hargita Megye Tanácsának elnöke aláírta a három nyelvű együttműködési megállapodást.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.