fbpx

Költségvetés-kiigazítás

Forrás: Hargita Népe

https://hargitanepe.ro/friss/2023/12/07/friss-megyeitanacs-kozgyules-koltsegvetes-modositas-december

Az ülés visszatekinthető Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán:

https://fb.watch/oOtek1ca4T/

A pénzügyi források átcsoportosítása és az európai projektek átütemezése szerepelt Hargita Megye Tanácsa csütörtöki ülésének napirendjén. Gyergyószentmiklós, Tölgyes, Csíkszentimre, Kászon, Nagygalambfalva összesen 3,5 millió lejt kapott a megyei tanács rendelkezésére álló tartalékalapból.

Soron kívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa az intézmény márványtermében. Napirenden volt a megye költségvetésének kiigazítása és egyes európai alapokból finanszírozott projektek megvalósítási határideje meghosszabbításának jóváhagyása. A tanácsülésen szavaztak a DJ 174A – Bélbor – DJ 174C – megyehatár közti megyei besorolású út korszerűsítésére vonatkozóan.

Döntés született a beteg biztonságának növelését célzó beruházásról, amellyel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az érzékelő, jelző, tűzjelző és a légköri oxigén maximálisan megengedett koncentrációjának túllépését jelző rendszereket alakítanak ki, továbbá a belső elektromos infrastruktúra, valamint az orvosi folyadékok infrastruktúrájának bővítéséről, amelyet a POIM 2014–2020 keretében finanszíroztak.

Ugyanakkor jóváhagyták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a beteg biztonsága növelésére irányuló beruházás aktualizált műszaki-gazdasági mutatóit.

Hargita Megye Tanácsának a 2023-as évre rendelkezésre álló költségvetéséből 300 ezer lejt Tölgyes kapott a biomassza alapú melegvíz- és fűtési rendszerek építésére. Másfél millió lejt kapott Gyergyószentmiklós a 2023-as évre szóló tartalékalapból az uniós programok zökkenőmentes megvalósítása érdekében. Ezt a gyergyószentmiklósi önkormányzat az EU elszámolásakor kell majd visszatérítse.

Kászonaltíznek hétszázezer lejt hagytak jóvá, amelyet a község iskolája korszerűsítésének finanszírozására fordíthatnak. Nagygalambfalva község önkormányzatának háromszázezer lejt adtak működési kiadásokra, az Étkeztetés az idősek számára, Szociális étkeztetés és Kerekes étkeztetés projektek kifizetési kérelmeinek be nem érkezése miatt kialakult rendkívüli nehéz helyzet megszüntetése érdekében. Csíkszentimre hétszázezer lejt kapott a kultúrház korszerűsítésére és bérek kifizetésére.

Az ülésen jóváhagyták továbbá Bélbor községben az Új szociális szolgáltatások fejlesztése egy nappali központ és egy családi ház létrehozása című projektet. A tanács ugyanakkor jóváhagyta a 2024-es költségvetési évre vonatkozó éves bevételi szabályzatot és a mezőgazdasági termékek átlagárait.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.