fbpx

Elfogadták Hargita megye költségvetését

A megye költségvetéséről, az országban elsőként egy műemlékvédelmi stratégia elfogadásáról és a parajdi wellnessközpont támogatásáról is döntöttek Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén, február 10-én, kedden. Borboly Csaba megyeelnök szerint ilyen nagyságrendű, több mint száztíz millió eurónyi költségvetése talán még soha nem volt a megyének, jelentős részben az európai uniós pályázatoknak és a megyei tanács tudatos pénzügyi tervezésének köszönhetően. Mindez nagy kihívást jelent, de mint fogalmazott, köszönhetően a megyei tanács alelnökei és a megyemenedzser lelkes és messzemenően segítőkész közreműködésének köszönhetően, a tanács elnökeként még nem volt tanúja ennyire alapos, a lakosság gondjait, valós igényeit ilyen mértékben figyelembe vevő előkészítésnek.

– Köszönetet mondok az előkészítésben részt vevők pozitív hozzáállásáért. Nagy erőfeszítésünkbe került, hogy a megye életében fontos, a megyei tanács által korábban elfogadott stratégiáinak mentén, a fejlődő jövőképe érdekébe fordítsuk az idei forrásainkat, megfelelő jogi keretet találjunk, mert a romániai jogszabályi környezet, főleg ebben az évben, amikor mindent Bukarestben akarnak eldönteni, szűk mozgásteret ad, de igyekeztünk a kisfalvaink, a szakmák, a fiatalok szakképzése és itthonmaradási lehetőségei, a munkahelyteremtés, a szociális és kulturális problémák ügyére összpontosítani. Bízom benne, hogy mindez meghozza eredményét. Amire most nem sikerült jogi megoldást találni, annak költségét a tartalékalapba helyeztük, és reméljük, legkésőbb a féléves költségvetés-kiigazításkor el tudjuk indítani ezeket a programokat. De ugyanakkor felkészültünk arra, hogy addig is egy-egy program és tevékenység számára forrást tudjunk biztosítani, ezeket várjuk a polgármesteri hivataloktól a megfelelő jogi megalapozással. Gondolok itt az iskolák, óvodák és kultúrotthonok felújításában nyújtható kaláka programra és más fejlesztésekre. De ugyanakkor a turizmus terén is megnyitottuk a lehetőséget, habár ma nem sikerült csak Parajd számára forrást odaítélni, de dolgoznunk kell tovább, hogy Borszéken is induljon el a gyógy- és fürdőközpont, amely nemcsak Hargita megye, de egész Székelyföld legnagyobb turisztikai létesítményeként gazdasági szempontból serkentő hatást tud gyakorolni a teljes térségre, de kell foglalkoznunk a keresztúri Sóskút-fürdő és a dánfalvi fürdővel is. Ezek mind-mind megoldásra váró feladatok a mai ülés után, várjuk a polgármesterek lépéseit, és bízom benne, hogy mindenki a saját költségvetésében elkülönít összeget, legyen szó fürdőről, kultúráról, iskoláról, óvodáról vagy más közösségi intézményről, amelyben együtt kíván működni Hargita Megye Tanácsa akár az első félévben is – mondta el a megyei tanács elnöke.

Barti Tihamér alelnök az idei beruházások közül kiemelte a megyei utak felújítását, a sürgősségi esetek felügyelősége központosított rendszerének létrehozását, a megyei kórház korszerűsítési munkálatainak folytatását, illetve felszerelés vásárlását, a tölgyesi kórház fűtésrendszerének felújítását, a Kisvíz, Kisvillany és Kisinternet program továbbvitelét.

Incze Csongor, a főépítészi hivatal tevékenységéért és a vagyongazdálkodásért felelő alelnök elmondta, hogy idén a falopások megelőzése érdekében kamerákat szerelnek fel a megyei utakon, és műholdas helymeghatározó eszközök (GPS) vásárlásában támogatják a helyi önkormányzatokat, amely egy földmérő készülék, ezzel az önkormányzatok földmérési gondjainak orvoslását próbálják segíteni. Megemlítette még a nyári és a téli útkarbantartást, valamint a műemlékek és a kulturális örökség védelmét célzó, valamint a régészeti ásatásokat támogató program folytatását.

Mint közölték, folytatódnak a megyei besorolású utakon tavaly elkezdett felújítások, így a 153D (Gyergyóremete–Gyergyóvárhegy, a regionális hulladéktároló érdekében), a 123E (Csíkszereda–Csíkpálfalva–DN12A) és a 131 (Felsőboldogfalva–Oklánd), a 134A (Kissolymos–Székelykeresztúr) jelzésűn, valamint a csicsói Olt-hídon (Csiba–Csicsó, 123F). Új munkálatokat is terveznek a megyei utakon, összesen több mint 60 millió lejt irányozva elő. Elkezdik a felújítást a 132A-n (Homoródszentmárton–Homoródalmás), a 131A-n (Homoródfürdő–Homoródkeményfalva), a 174A-n (Bélbor – Szucsáva megye határa), a 136B-n (Énlaka felé), a 135-ösön (a 136B és Kobátfalva között), a 136A-n (Etéd–DN13A) és a 123D-n (Csíkszentkirály–Büdösfürdő). Három híd újraépítését kezdik el a 123-ason (Csíkszentmárton–Úzvölgye), kettőét a 127-esen (Gyergyóditró–Gyergyótölgyes), háromét a 127A-n (Gyimesközéplok – Neamț megy határa), egyét a 134A-n; egy új híd építésének fognak neki a 132A-n. Támfal készül a 127A-n, illetve megerősítik a 121G-n (Kászonjakabfalva), továbbá járdák építését is tervezik a megyei utak mentén, aminek kapcsán Barti Tihamér elmondta, szeretnék az elkövetkező években folytatni. Szintén fontos beruházás az újabb négy szolgálati lakás építése szakorvosok számára, a balánbányai rendelőintézet elektromos hálózatának és fűtésrendszerének korszerűsítése és a csíkszeredai, Testvériség sugárúti orvosi rendelő felújítása.

Mindemellett közel háromszázmillió lejes nagyságrendű az európai uniós támogatású pályázatok lebonyolításának idei összege. Folytatódik az integrált hulladékkezelési rendszerének, a természetvédelmi területek egységes kezelési tervének, valamint a víz- és szennyvízcsatorna-rendszerek felújítását és bővítését célzó projekt megvalósítása, és felépül Székelyudvarhelyen a Hargita Business Center nevű vállalkozói inkubátorház. A Hargita megyei egészségügyi elektronikus rendszer szintén uniós forrásból készül el.

Mint Borboly Csaba elmondta, szeretnék támogatni a főbb megyei turisztikai beruházásokat is, mint a borszéki, sóskúti gyógyfürdő vagy dánfalvi fürdő fejlesztése, csak sajnos még nem sikerült megtalálni rá a megfelelő jogi keretet.

– Ennek érdekében egyelőre annyit tehetünk, hogy kormányhatározat-tervezetet nyújtunk be ezekre a beruházásokra, és megpróbálunk a kormánytól pénzt szerezni rá, de azért a tartalékalapból is igyekszünk támogatni ezeket a fürdőket – jelentette ki a megyeelnök.

Elfogadták a megyei műemlékvédelmi stratégiát

A 2013–2023 közti időszakra szóló, a történelmi műemlékek védelmére készített stratégia Borboly Csaba szerint egyedülálló a megyében.

– Az országban ez az első megyei műemlékvédelmi stratégia, amely ugyancsak alapos, egyéves közvita nyomán nyerte el végső formáját, amelyen csak pozitív véleménnyel találkoztunk, hasonlóképpen a szakhatóságoknál, illetékes intézményeknél, amelyek elemezték a dokumentumot. Hargita Megye Tanácsánál tulajdonképpen már évek óta gyakorlat az épített örökség védelme, hiszen évek óta működik a faluképvédelmi és műemlékvédelmi programunk, emellett a Barangoljunk Székelyföldön! programmal értékeinket ismertetjük meg gyerekekkel, és a székely kapuk felújítását is támogatjuk. Eddigi tevékenységünket egy stratégiában rendszereztük – mondta el a megyei tanács elnöke.

Újabb jelentős összeg a parajdi wellnessközpont beindítására

Ezúttal 620 ezer lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa a parajdi élményfürdő-gyógykezelő központ működésének elkezdéséhez. Mint arról korábban beszámoltunk, az intézmény tavaly novemberben 250 ezer lejt utalt ki erre a célra. A mostani támogatás nyomán tavasszal megnyílhat a központ. Az épület még 2010-ben elkészült a több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást –, ám azóta sem sikerült beindítani, mert elmaradtak bizonyos belső munkálatok. A helyi önkormányzat a megyei tanácstól kért támogatást, amelyből többek között egy beléptetőrendszert, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezést, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszert helyeznek üzembe. Mivel évente 450–500 ezer turista fordul meg Parajdon, és két hónap alatt a sóbánya sós vizű strandjára 98 ezren vásároltak jegyet, Bokor Sándor polgármester számításai szerint napi 200–250 vendégre lenne szükség a komplexum hatékony működtetéséhez. Ennek ellenére két év alatt sem sikerült olyan magánvállalkozót találni, aki vállalta volna ezt a tevékenységet, így a feladatot az önkormányzat által létrehozott cég látja majd el.

Csíkszereda, 2015. február 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások